От х:

Днес в x:

Хасковлията най-често купува Опел до 5 бона

Употребявани автомобили на цена между 3 и 5-6 хиляди лева са най-търгувани на автоборсите в Хасково. Сред най-предпочитаните марки пък са Опел и Фолксваген. Продажбите в този ценови интервал представляват около 75 процента от всички сделки, твърди шефът на една от най-големите автоборси на Кърджалийска, до колелото на изхода на града - „Боби кар“, Борислав Стоянов.

Според него продажбите в по-големия клас – БМВ, Ауди, Мерцедес, на цени между 10 и 15 хиляди лева са около 15 на сто от продажбите. От най-високия ценови клас употребявани автомобили – над 15 бона, в Хасково продажби почти няма.

През последните години в региона се засилвал интересът към японските автомобили. Южнокорейските пък били незаслужено подценявани, въпреки че според Стоянов през последните 10-тина години те се произвеждат с доста добро качество.

Според Борислав Стоянов държавният контрол над вноса на стари коли не е на ниво. В същото време обаче ако сте решили да си купите употребяван автомобил, трябва да приготвите поне пет стотачки над цената. Само регистрацията в КАТ – преглед, табели, талони, гълта 64 лева. Плюс задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ - средно 150-160 лв. Плюс екотаксата – между 198 и 265 лв. в зависимост от това кога е произведена колата. Екотаксата може да се плати и от фирмата, но пък тя я включва в продажната цена. Само допреди 1.5 година тази такса е била около 25 лева, допълва Борислав Стоянов.

Според него така нареченият автокредит изобщо не е популярен в Хасково, въпреки ниската си, в сравнение с банковите кредити лихва. Продажбите с автокредит в Хасково са под 0.01 процента, твърди шефът на „Боби кар“.

Това обаче не се отнася за фирмените представителства. Сервизът на Пежо в Хасково например предлага употребявани автомобили, предимно върнати от лизинг, също на разсрочено плащане. Тези автомобили са проверени и обслужени във фирмения сервиз, дават гаранция и предлагат обслужване в базата на Пежо. Автомобилите могат да се видят в сайта на марката Peugeot.bg в секцията „Оказион“. Представителството на Пежо предлага и нови автомобили с атрактивни отстъпки. Безспорен хит сред тях е новото „Пежо 308“, обявено за автомобил на годината за 2014-а.

Борислав Стоянов от „Боби кар“, също предлага гаранция на колите, но това, естествено, оскъпява автомобила.

Преобладаващата част от автоборсите на Кърджалийска предлагат коли от Австрия, но има и от Италия. 

Тодор Кръшков     

Новото "Пежо 308", автомобил на 2014-а
... така изглежда отвътре
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини