От х:

Днес в x:

Червеният кръст пое ескорта на руската помощ до Украйна

Фото: @courtneymoscow

Руски камиони с хуманитарна помощ за Украйна са потеглили от гара до южния град Каменск-Шахтински  към граничния пункт "Донецк", съобщава ИТАР-ТАСС.

Бели камиони „Камаз" се отправят към Украйна в група от по 10-15 машини. Разстоянието до пункта е около 50 километра.

Още миналата седмица Русия разположи конвой от камиони с хуманитарна помощ за населението на Югоизточна Украйна. Хуманитарните доставки включват храна, медицински продукти и чиста питейна вода.

Конвоят включва около 270 камиона, които пренасят 2 хиляди тона първа помощ за украинските жители. Руските власти обявиха, че в товара има 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона медицински продукти, 12 хиляди спални чувала и 69 мобилни електрически генератора.

Руското министерство по извънредните ситуации обяви по-рано днес, че представители на „Червения кръст" ще ескортират с техни автомобили конвоя до Югоизточна Украйна. От ведомството подчертаха, че в кабината на всеки камион трябва да бъде само шофьора и всички спирания по пътя са забранени.

Украйна и Русия постигнаха споразумение да се извършва инспекция на товара: всеки камион трябва да бъде придружаван от представител на „Червения кръст", докато руски и украински митничари са задължени да проверят камионите.

По-късно днес свидетел е заявил пред Ройтерс, че един камион с руска помощ е преминал руския митнически пункт на границата с Украйна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини