От х:

Днес в x:

Българин се върна на почивка, стана донор за трима души

Семейството на 61-годишен мъж в мозъчна смърт дари органите му за трансплантация, съобщиха от МБАЛ-Бургас.

Починалият е българин, живеещ  в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си, предаде БНР.

След като получава мозъчен кръвоизлив и лекарите установяват  инструментална мозъчна смърт,  съпругата му взима трудното решение да  дари органите му,  които могат да спасят трима души.

В 03:00 часа днес екипи от столицата са пристигнали в Бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб, след което са се върнали обратно в София.

Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас  за последните  5 години.

"Поднасяме искрени съболезнования на семейството и им благодарим за хуманния жест”, каза д-р Антон Григоров, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

61-годишният мъж постъпва в Реанимацията на МБАЛ-Бургас във вторник с диагноза мозъчен кръвоизлив, а вчера по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството дава съгласие за донорство.

За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ-Бургас действат изключително бързо.

Координаторът по донорство на болницата  д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации. Те, заедно с началника на  отделението и останалите им колеги, подготвят пациента и остават по време на експлантацията.

В момента се правят имунологични тестове за съвместимост и се търсят  подходящи рецепиенти за бъбреците и черния дроб. Понеже времето за трансплантация на черния дроб е най-кратко, той ще бъде трансплантиран  първи.

Миналия месец 44-годишен мъж от Варна стана донор и даде шанс за живот на четирима души.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини