От х:

Днес в x:

Гастрономическото лято: Студени супи

Разбира се, кой не обича таратор. Той е българският принос към гастрономическото лято. Но по света има всевъзможни студените супи, които освежават горещите дни. Както таратора, те се сервират като първо ястие, но могат да се поднесат и като десерт, както правят в Германия, Австрия и Унгария.

Повечето студени супи са и ниско калорични, защото се правят от зеленчуци. Освен, че това спомага за добра линияи не натоварва организма, голямото количество витамини прави студените супи много здравословни. За приготвянето на някои е необходим блендер или кухненски комбайн. Повечето студени супи са с консистенция на разбит коктейл. Най-лесната и бърза лятна супа е от пасирани краставици без кора и семки, кисело мляко и джоджен, пише tia.bg.

Когато приготвяте студена супа трябва да имате пред вид, че охлаждането малко притъпява вкуса и затова, преди да я сервирате, задължително я опитайте и при необходимост добавете още подправки.

Гаспачо

Това е една от най-известните студени супи. Бързата рецепта предполага интерпретации, но в търсенето си на новите изненади готвачите често забравят, че същността на гаспачо е съчетанието на вкусовете на пипера със зрелите домати.

Съставки:
1 филийка бял хляб
1  зелена чушка
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
половин краставица
3 домата
6 бадема
1 ч. л. сол
500 мл. вода
1 с. л. нарязан на ситно магданоз
100 мл зехтин.

Приготвяне:
1. Отрежете кората от филийката хляб, намокрете меката част във вода (за 1 минута) и я изцедете.
2. Зелената чушка се измива добре, почиства се  и се нарязва на ситни парченца. Доматите се обелват от люспите (за да направите това по-лесно, можете да направите кръстообразен разрез в горната част на доматите, да ги залеете с вряла вода, а след това веднага да ги поставите в студена). Бадемите също се обелват.
3. Всички съставки се смесват в кухненския комбайн. Ако той е с по-малки размери, правете това на части

Студен борш със зелен фасул

Рецептата е от белоруската кухня. Най-екстравагантен е цветът й - наситено розово, от сока на цвеклото. Освен, че е толкова ярък на цвят, сокът от червено цвекло е и изключително полезен. Не се нуждаете от блендер. Зеленчуците в борша се нарязват артистично на по-едри парченца. Понякога зелето мирише не особено приятно, докато се вари. Миризмата можете да убиете, като добавите няколко капки оцет.

Съставки:
2 сварени яйца 
6 пера зелен лук
около 1/2 буркан отцеден зелен фасул 
200 г зеле 
4 сварени картофа
1 червено цвекло  - сварено
4 с.л. сметана
3 ч.ч. вода 
2 ч.ч. кисело мляко 
сол

1. Зелето се сварява, изстудява се и се нарязва на ивици.
2. Картофите се нарязват на резенчета, цвеклото и яйцето на ивици, лукът се нарязва на ситно.
3. Всичко се смесва, посолява се и се залива със смес от вода и кисело мляко. Поднася се със сметана.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини