От х:

Днес в x:

Изключен скоростен лост е причинил трагедията с асансьора

Причина за аварията на асансьора, който вчера полетя от деветия етаж в столичен блок и уби една жена, е изключване на скоростния лост. Това стана ясно след като Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изнесе предварителна информация за това защо се е стигнало до пропадането на асансьора. От нея става ясно, че главният шалтер, където изключва скоростният ограничител, е без капак, съобщиха от Агенцията, цитирани от „Фокус”.

Жена на 46 години загина, а друга бе тежко ранено при инцидента с асансьора. Първоначалният оглед установи, че причина за инцидента е скъсване на товароподемните въжета на кабината след некачествен ремонт.

Днес от агенцията потвърдиха, че са скъсани и двете носещи въжета, а огледът е установил, че те са износени. По въжетата има множество скъсани телчета и стружки от тях по повдигателния механизъм и върху кабината. Въжетата са скъсани под въздействието на тежестта. От Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" съобщават ,че не са представени сертификати за качество за носещите въжета, а диаметърът им е по-малък от изискващия се.

Причината за бързото износване и скъсване на носещите въжета е малкият размер на отклонителната ролка. Проверката е установила, че старият повдигателен механизъм е работел с 2 въжета, а този, с който е подменен, е от различен тип и е предназначен за 4 въжета. При преустройството на новият повдигателен механизъм са поставени само 2 въжета, а не 4.

Освен това двете въжета са поставени едно до друго, а е трябвало да бъдат разположени през едно. От Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" съобщават още, че действието на клиновия механизъм не е сработил ефективно.

Утре сутринта ще се извърши повторен оглед на асансьора.

От Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" съобщиха, че поиска спешно разследващите органи да изискат техническата документация за извършените дейности по асансьора. Фирмите, които са осъществили поддръжката и извършили преустройството на асансьора, не са ги предали на държавните инспектори, става ясно от съобщението. В него се казва и че буди недоумение фактът, че след преустройството се е налагала честа смяна на носещите въжета, поради бързото им износване.

Освен това проверката е констатирала, че шахтата не е почиствана, силно замърсена е с отпадъци, и е в несъответствие с нормативните изисквания, а машинното помещение се ползва за склад за материали и резервни части, което е в несъответствие с нормативните изисквания.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини