От х:

Днес в x:

Покриваме цялата турска граница със защитно съоръжение

„Стартирана е разработка за изграждане на цялостно съоръжение на българо-турската граница с интегрирано наблюдение. По този начин по-малко хора ще бъдат ангажирани с охраната на границата", посочи вътрешният министър Йордан Бакалов на брифинг след Националното съвещание на МВР.

Той отговори на въпрос за ревизиране на решението за командироване на служители от вътрешността на страната към граничните райони и възможността за освобождаване на професионален ресурс и нова организация на работата в малките населени места, включително и в курортите.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточни, че съоръжението има възпрепятстващо предназначение с оглед недопускане на незаконно преминаване на държавната граница, което е състав на престъпление.

Той обоснова необходимостта от изграждането му както с гарантиране сигурността на българските граждани чрез достатъчно полицейско присъствие във вътрешността на страната и по пътищата и по-ефективна борба с контрабандата, така и с високите разходи за командироване на полицейски служители - 2 млн. лева на месец.

По думите му, по така направените разчети за една година е възможно дългосрочното решаване на съществуващите проблеми.

По време на срещата с ръководството на МВР министър-председателят Близнашки се е запознал с доклад за бежанския поток към страната. „Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток", каза той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини