От х:

Днес в x:

Смъртна заплаха: В Бургас откриха тигрови комари

В Бургас са открити тигрови комари, съобщиха от Регионална здравна инспекция в града. Счита се, че видът е изключително опасен за човек.

Граждани са донесли за изследване комарите на 31 юли.

Едното огнище е било в жилищна кооперация в града, а другото - в  нотариална кантора. Направена е проверка на място, предаде БТА.

Специалистите са установили, че в жилищната кооперация ларвите на тигровия комар се развивали в застояла вода в канална шахта от гаражна клетка.

Другото място - кантората - се изследва все още. Направени са необходимите профилактики за улавяне на комарите.

От Регионалната здравна инспекция ще уведомят кмета и областния управител за находките.

Необходима е незабавна профилактика за борба с този вид.

Свикани са епизоотичните комисии във всички общини в областта, на които е изнесена информация за биологичните и екологични особености на вида.

Смъртоносното насекомо е черно, но с белезникави седефени ивици по главата и краката.

Само с едно ухапване може да ни зарази с 22 непознати у нас болести. Най-често причинява заболяванията – Денга, Чикунгуня и Западнонилски енцефалит.

Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини -  главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски  океан, Китай, Япония и др.

Глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен са причина за бързото разпространение на този вектор, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси.

Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми.

Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени.

Той е хралупен вид и се среща като синантробен хабитат: всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали.

Цикълът на развитие му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият, храни се денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини