От х:

Днес в x:

"Шеврон" с апетити да "прилапа" газопреносната система на Украйна

Три чуждестранни компании, сред които и американската "Шеврон" (Chevron), имат намерение да участват в съвместното предприятие-оператор на украинската газопреносна мрежа. Според три независими източници на ИТАР-ТАСС, запознати с преговорите, официалните оферти украинското правителство се очаква да получи в най-скоро време.

Това ще стане, след като бъдат спазени юридически процедури, включително и влизането в сила на нов закон, който регламентира, че газопреносната мрежа на Украйна може да се поеме от чужди компании.

Потърсени за коментар от Chevron са обявили, че политиката на компанията не допуска спекулации или коментари по търговската дейност на компанията.

От украинската „Нефтогаз" са обявили, че в най-близко време компанията възнамерява да започне преговори с потенциалните кандидати за оператори на мрежата. "До подписване на договори ще се стигне, след съгласуване с Върховната Рада", обявил представител на „Нефтогаз".

На 14-и август украинските депутати приеха на второ четене поправки в закона за реформиране на системата за управление на Единната газопреносна мрежа. Според нормативния акт, оперативното и технологичното управление на мрежата може да бъде предадено от държавно предприятие на оператор, който се утвърждава от Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на страната.

Оператор на газопреносната система може да бъде юридическо лице, чиито основатели и собственици са украински компании или граждани от държави-членки на Европейския съюз, Съединените щати или на Европейската енергийна общност. В тези случаи, делът на украинската държава в съвместното предприятие не може да бъде по-малко от 51 на сто, пише в приетия законопроект.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини