От х:

Днес в x:

Щонов нареди спиране на ”Южен поток”

Министърът на енергетиката Васил Щонов е възложил на БЕХ преустановяване на всички действия по “Южен поток“, докато проектът не отговори на изискванията на ЕК.

С писмо Щонов уведомява холдинга да бъде прекратено  възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на  договори по проекта "Южен поток", съобщиха от министерството.

Още на 8 юни експремиерът Пламен Орешарски разпореди спиране на работата по газопровода „Южен поток”,  докато процедурата не се синхронизира с Брюксел. Дни преди смяната на кабинета обаче Министерството на земеделието е продало на "Южен поток  България" 358 декара земя за строителство на подстанция за газопровода, аМРР е дало разрешение за нейното строителство. Сегашният служебен кабинет се оправда, че не може да отмени тези решения, но те бяха атакувани в съда от неправителствени организации и политически партии.

След заседание на 11 август  2014 г. БЕХ взе решение и да не участва в увеличаването на капитала на проектната компания "Южен Поток България" АД, за което е дадено решение на министъра на икономиката и енергетиката от 11 декември 2013 г.

Министър Щонов задължава енергийния холдинг да окаже пълно съдействие на ЕК по въпросите, свързани с наказателната  процедура, до привеждането на проекта в съответствие с европейското законодателство.

Служебното правителство не трябва да вземе крайното решение по въпроса за спиране на проекта "Южен поток", обяви вчера премиерът Георги  Близнашки. Според него продължаването на проекта трябва да стане в  рамките на Европейски съюз, тъй като не сме единствените участници в  него. Той увери , че ще се търсят български и международни експерти, за  да се намери най-доброто решение".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини