От х:

Днес в x:

Христосков налага административно осигурителни прагове?

Социалният министър заплаши бизнес и синдикати с административно определяне на минималните осигурителни доходи там, където не е постигнато споразумение.

Според Йордан Христосков се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне на минималните осигурителни доходи, предаде БТА.

Той призова да бъдат постигнати договорености и допълни, че министърът има право да упражни административно определяне на праговете, но не е  желателно да се стига до това.

"Където две или три години няма  договаряне, ще се наложи административно увеличение", посочи  Христосков.
Това право вече е упражнявано от предишни министри като  праговете са  увеличавани или със средния процент на договорените или с процента на  инфлацията.

Преди Христосков с този проблем се опитаха да се справят Хасан Адемов и  Тотю Младенов, но и те не постигнаха особени резултати, поради крайните  различия в мненията на бизнес и синдикати.

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове  за  2015 година на договорените до момента споразумения за 35 икономически дейности, които обхващат около един милион  работници, е  4,1 процента, каза Христосков.

Под един процент  увеличение на МОД е договорено в хотелиерството и   ресторантьорството, производство на хлебни и тестени изделия и продукти, съобщи заместник-социалният министър Румяна Георгиева, която отговаря за ресор осигуряване.

Висок процент на увеличение е договорено в производство на  компютри и  комуникационни технологии - 11,3 на сто, а в селското стопанство  увеличението на минималните осигурителни прагове е с 8,3 процента.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини