От х:

Днес в x:

Лекари: Болестите на бездомника Кирчо са от глад

Днес Кирчо бе на консултация с кардиолог

Чудовищно отеклите крака на бездомника Кирчо, известен в Хасково като Лъва, се дължат на глад. Сърдечната му недостатъчност също се дължи на глада. Това констатираха лекарите в хасковската Хирургия днес, когато Кирчо трябваше да бъде изписан.

Бездомникът е стабилизиран, отоците, от които течеше гной и пълзяха червеи, са спаднали. Мъжът бе открит от Haskovo.net в безпомощно състояние на пейка в двора на болницата преди десетина дни. По-късно бе приет за пореден път в хирургичното отделение.

„Липсата на белтъчини е основната причина за отоците по краката и проблемите със сърцето. С една дума – причината е глад. Само след седмица редовно хранене в отделението проблемите отшумяха. Сега той има нужда само от смяна на превръзките“, каза шефът на хиругичното отделение д-р Живко Атанасов.

Въпреки уговорката със социалните от днес да го поемат те, лекарите били помолени за още няколко дни отсрочка.

„Имаме готовност да го настаним веднага в болницата за долекуване в Любимец. Но само няколко дни по-късно ще можем да го настаним направо в дома в Радовец, Тополовградско. За да не го разкарваме насам-натам, помолихме за още няколко дни отсрочка“, обясни шефът на социалната дирекция в Хасково Стефан Манахилов.

От болницата са склонили да оставят Кирчо още няколко дни на легло, въпреки че на практика е излекуван. Но не пестят критиките си към тромавата бюрокрация на социалните служби.

„В двора на болницата вече повече от година живее друг бездомник – Христо, и никой не му обръща внимание. Той е от Въгларово, имаше измръзвания на краката, но отказа ампутация. После пръстите на краката му окапаха сами“, разказват за подобен случай лекарите.

Зимно време Христо спял в топлата връзка между Спешното, ОАИЛ и Хирургия, завит с одеяло. Стоял в двора на болницата, защото тук има за ядене. Много от хората, които идват при свои близки, му подхвърляли по нещо. Мъжът е и с психически проблеми и трудно комуникативен. Опитът ни да говорим с него протече така: „Ти ли си Христо?“ „Не, аз съм Ицо“.

Бездомникът всъщност има дом и някакви близки във Въгларово. Но предпочита болницата в Хасково, макар да спи под открито небе.

Защото има за ядене.

Тодор Кръшков



А така изглеждаше на 8 август
Другият бездомник, превърнал болницата в свой дом - Христо
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини