От х:

Днес в x:

Островът, на който кракът ви няма да стъпи

Светът днес изглежда доста дружелюбно и достъпно място, особено когато става дума за екзотични необитаеми острови. Малко от тях са останали наистина изолирани и недокоснати от цивилизацията. Но този остров е точно такъв и така ще си остане завинаги. Наречен е от своя откривател Пирамидата на Бол.

Канарата е на възраст 7 млн. години и се извисява на 562 м над водата. В рекордите на "Гинес" е записана като най-високата скална колона в света. В основата си е широка около 400 метра. Пирамидата на Бол е остатък от угаснал вулкан и калдера в Тасманово море, част от потопения континент Зеландия. Намира се на около 700 км североизточно от Сидни, Австралия.

През 1788 г. капитанът на британския кораб "Съплай" Хенри Бол забелязва скалата. Той дава на пирамидата своето име. Хвърля котва на най-големия остров от веригата и го кръщава Лорд Хау на британския министър на флота.

Първият човек, който се смята, че е стъпил на Пирамидата на Бол, е Хенри Уилкинсън, геолог от Минния департамент на Нов Южен Уелс.

Първото успешно изкачване до върха е направено на 14 февруари 1965 г. от екип от алпинисти от Клуба по скално катерене в Сидни.

Сега Боловата пирамида е в списъка на ЮНЕСКО на защитеното световно природно наследство. От 1982 г. катеренето е забранено със закон, а през 1986 забраната обхваща всякакъв достъп до пирамидата, съгласно решения на местния законодателен орган - Съвета на остров Лорд Хау.

През 2001 г. група ентомолози пристигат на острова с цел да картографират наличната флора и фауна. За тяхна голяма изненада те преоткриват смятаното за изчезнало насекомо `Dryococelus australis`, като популацията от него е изключително малка: състояла се е от около 24 индивида. През 2003 г. група учени от Нов Южен Уелс посещават острова, за да вземат няколко екзепмляра от вида, от които досега са произлезли около 50 индивида, а единият от родителите им е в зоопарка в Мелбърн. (wikipedia.bg)

Така човекът никога няма да промени нищо на драматично стърчащата сред морето канара. За разлика от пълното унищожение на животинските видове на остров Лорд Хау, на Пирамидата Бол, на 20 км от Лорд Хау всичко остава непокътнато. Даже за огромна изненада на учените там продължава да живее едно насекомо, смятано за изчезнало на планетата Земя.

На остров Лорд Хау е в ход една от най-мащабните програми за въстановяване на екосистемата. Едновременно с това той е едно от най-привлекателните за туристи изолирани места в тази част на света.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини