От х:

Днес в x:

Безпризорни коне се разхождат сред колите по булеварда в Орфей

Стадо от 5-6 коня се разхожда лениво по напечения асфалт на булевард „Васил Левски“ в хасковския квартал „Орфей“ днес следобед. Животните се поспряха до спирката край пътния възел за Димитровград, но изглежда тревата там не ми хареса, защото се насочиха към по-тучната морава в разделителната ивица между двете платна.

Движението в участъка на булеварда не бе особено натоварено в този час, около 15 ч., така че нямаше особени предпоставки за инциденти. Шофьорите намаляваха скоростта отдалеч, съзирайки четириногите да трополят по асфалта.

Шефът на отдел КОРЗ към общината Милен Китин обеща веднага да изпрати хората си да ги заловят, предвид обстоятелството, че конете може да излязат на платното за Димитровград, където движението е много по-натоварено, а скоростта по-висока.

Преди няколко месеца Общинският съвет прие солени глоби за собствениците на свободно пуснати из града животни – по 200 лева. Миналата седмица от Екопрогрес за задържали два безпризорни коня, но собствениците им отърчали да си платят глобата и ги прибрали, съобщи Китин.

Проблемът с безпризорните животни по пътя и по градските улици обаче е много по-голям и е свързан с нормативни неуредици, смята Китин. Според изискване на ЕС от 2008 година всички селскостопански животни трябва да бъдат чипирани, за да може лесно да се установи кой е собственикът им. Това обаче трябва да бъде направено съвместно с агенцията по безопасност на храните. 

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини