От х:

Днес в x:

Имаме най-закъснялата жътва от 50 години насам

Жътвата закъснява безпрецедентно


Жътвата в Хасково ще закъснее безпрецедентно поне за последните 30-40-50 години, потвърдиха местни зърнопроизводители. Повечето въобще нямаха спомен кога за последно комбайните са влизали в блоковете след 10 август. Тази година обаче това ще се случи. Причината - проливните дъждове в региона, които чисто технически провалиха прибирането на реколтата-машините просто закъсвали и се налагало да ги дърпат с други комбайни. От друга страна зърнопроизводителите се стремели да не прибират зърното с влага и се изчаквало максимално.

Вместо това обаче наскоро се изваля отново, а в резултат част от неприбраната пшеница вече започнала да покълва, оплака се Тенчо Тенев от арендаторите на „Клас 95“. Това пряко ще се отрази върху качеството на част от прибраното жито. Покълналата пшеница се счита за фуражна и не може да и се вземе повече от 20-22 стотинки на кило. За останалото количество фермерите се надяват на поне 31-32 стотинки.

Калпавата пролет и мокрото лято пък свиха с до 15 % добивите от Хасковско. В течащата в момента жътвена кампания най-добрите добиви са 380 кг от декар, а най-масовите-по 330-350. Региона помни и добри години с над 450 кг от декар.

За сметка на това, натрупаната в почвата влага се очаква да облагодетелства есенната сеитба твърдят екперти.

Засега слънчогледа върви много добре, при очаквани високи добиви. Променливия сезон обаче засегна и тях. В някои райони от областта, като Димитровградско и Минерално банско, част от посевите са обрулени от градушки.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини