От х:

Днес в x:

Тон дърва падна до 100 лева, очакват поскъпване през септември

Тази година дървата поевтиняха неочаквано

Дървата за огрев паднаха до 100 лева на тон в разгара на лятото, показа проверка на Haskovo.net. В някои складове цепениците вървят по 120 лева. По-скъпите дърва са по-качествени, обясняват търговците причината за разликата в цената.

През изминалите две лета дървата вървяха по 130-140, дори до 150 лева за тон. Въпреки, че тази година са по-евтини, търсенето е по-слабо, казаха от бранша. В предишни години записвали поръчки за два-три дни напред, а тази клиентите си получавали дървата същия ден. Според търговците причина за това е, че хората нямат пари и изчакват за последния момент. Някои дори ги вземат на вересия. Освен това за по-слабото търсене допринесъл и факта, че последните две зими бяха сравнително по-меки и разходът на твърдо гориво е бил по-малък. Заради това на голяма част от хората са им останали дърва от предишните години. Проблем за някои от живеещите в блокове е и че нямат достатъчно място за съхранение на големи количества, тъй като разполагат с малки мазета.

Безпаричието води до свиване на разходите. Особено възрастните хора прекарват голяма част от зимните дни под юргана и гледат да икономисат от отоплението, обяснява Таня Радичева. Тя допълни, че заради конкуренцията, това лято са се принудили да свалят цената на дървата с 10 лева. Разбира се, в сумата влиза и безплатен транспорт в рамките на града. Според нея цената на дървата ще се повиши в момента, в който и изкупната цена се вдигне.

Според друг хасковски търговец по-ниските цени ще се запазят още месец, но от средата на септември се очаквало поскъпване с 10-20 лева за тон.

Анета Кутелова

Въпреки по-ниските цени, търсенето е слабо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини