От х:

Днес в x:

Няма зараза при починалото бебе, а закъсняло лечение

Микробиологичните проби на починалото бебе потвърдиха, че не става дума за зараза

Починалото 5-месечно момиченце е жертва не на зараза, а на бързо протекло заболяване. Това е заключението от микробиологичните изследвания след трагедията от 1-ви август, когато малката Анета издъхна в хасковското инфекциозно отделение от остър ентерит. Във връзка с бума на стомашно-чревни инфекции, включително и свръхопасната дезинтерия, които препълниха хасковските Инфекции, здравните служби взеха проби, за да се установи дали смъртоносния изход е в резултат на зараза. Лабораторните изследвания обаче потвърждават по-скоро диагнозата на клиницистите - възпаление на тънките черва. Още тогава лекари и епидемиолози обърнаха внимание, че заболяването може да се провокира от микроорганизми, които са естествени за тялото, но могат да се развият в болестотворни при намален имунитет. Той е характерен именно за новородените, когато имунната система още не е готова да се справя с проникналите патогени.

Резултатът за бебето е можел да бъде различен, ако то е било незабавно хоспитализирано. За съжаление обаче стомашно-чревните инфекции често се неглижират от хората, защото в повечето случаи организмът може да се справи и сам. Острата диария при малката пациентка обаче светкавично обезводнила организма и при постъпването в болницата са били констатирани увреждания на вътрешните органи и последователното им отказване. Въпреки спасителния екип, включващ специалисти от Хасково и Пловдив, бебето починало в 5 сутринта.

След трагедията от РЗИ-Хасково проверяват и останалите членове на многодетното хасковско семейство. Както вече ви информирахме,
починалото момиченце е било 4-то дете в младо многодетно българско семейство от Хасково. Нито другите деца, нито майката обаче страдат от подобни здравословни проблеми.

Все още се чакат резултатите от хистологичните изследвания, но те най-вероятно ще потвърдят данните от микробиологията.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини