От х:

Днес в x:

Бабешка мобилизация: Само 100 деца в дежурните градини

Тази година хасковлии предпочитат бабите пред лелките за месец август

Хасковлии явно свикаха пълни набори баби да гледат децата им, защото дежурните детски градини останаха почти празни. Само 103-ма малчугани се явиха в първия августовски ден в двете останали на линия забавачки №1 и №16. Те ще покриват града до 31-ви август, след който започват работа и останалите.

Както всяко лято, и това започна с опасенията, че само две градини няма да са достатъчни да поемат наплива деца на работещи родители. Заради тези притеснения през миналата година дежуряха цели три забавачки. И тогава, и сега се оказа, че или има достатъчно баби в наличност, или хасковлии не са толкова трудово заети, поне през отпускарския август. Първоначалните заявки за двете дежурни градини бяха за 195 малчугани, но на практика се явиха само 80 в ясленска и 23 в градинска възраст, уточни общинският отговорник за градините Елина Арнаудова.

Дежурните ОДЗ-та бяха подбрани в двете половини на Хасково, за да се улесни максимално достъпът на родителите от различните краища на града. За тези от северната половина на разположение е ОДЗ 16 „Славейче“ в кв. Куба, а тези от южната ще ползват услугите на ОДЗ „Ян Бибиян“ на ул. Македония над пожарната. Там обаче има само градина, а яслата е в бившето ОДЗ №5 в кв Хисаря, което от април бе слято с „Ян Бибиян“.

Родителите, чиито деца които не посещават дежурни градини, няма да плащат твърдата такса от 30 лв. за запазване на място. Предишните години тази такса бе 10 лв. и се дължеше дори и за почивния месец. Във връзка с увеличаването й от общината разясниха, че такса не се дължи в един месец по избор, стига родителят да подаде молба предварително, че детето му няма да посещава забавачка. За август такава молба не се изисква, понеже така или иначе градините не работят и опцията с избора може да се запази за друг месец в годината.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини