От х:

Днес в x:

Кърджали отбелязва 111 години от Илинденско-преображенското въстание

Регионалният исто­рически музей и Воен­ният клуб канят кърджалийци на тържест­вена вечер, посветена на 111 години от Илинденско-преображенското въстание на 5 ав­густ от 18 часа във Во­енния клуб.

Ще бъде представен филм за Яне Санданс­ки, исторически фак­ти за въстанието, както и концерт от македонски и тракийс­ки песни. Входът е сво­боден.

Илинденско-Преображенското въстание е въстание в Османска­та империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска ре­волюционна организа­ция. То избухва на 2 ав­густ (нов стил) 1903 година и обхваща Ма­кедония и Одринско. Въстанието отбеляз­ва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийс­ки българи. Потушава­нето на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 бъл­гарски бежанци, засе­лени предимно в днеш­на Бургаска област.

Въстанието носи имената на двата цър­ковни празника на кои­то избухват двата ос­новни бунта. В Битолския вилает и Солунс­кия вилает то избухва на 2 август - Илинден, а в Одринския вилает - на 19 август, Преобра­жение Господне. В ма­кедонската, както и в западната, а понякога и в българската исто­риография то се опре­деля също само като Илинденско. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини