От х:

Днес в x:

Инфекция погуби 5-месечно момиченце

Летните вируси не трябва да се подценяват

5-месечно бебе почина в Инфекциозно отделение вследствие на остър ентерит (възпаление на тънкото черво), съобщи зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Мариян Запрянов. Смъртта е настъпила рано тази сутрин. Първоначално момиченцето е постъпило в Спешно отоделение вчера около 17 часа в изключително тежко състояние. То е било с токси-инфекциозен шок с полиорганна недостатъчност. Веднага са започнати реанимационни мерки. За спасяването на живота му са се борили лекари от Инфекциозно, Интензивно и консултанти от Пловдив, но усилията им са били напразни. Измененията са били необратими и не е било възможно да се стигне до добър край, допълни д-р Запрянов. Той посъветва, когато родителите забележат някакво влошаване на здравословното състояние на децата си, спешно да потърсят медицинска помощ.

Летните вируси не трябва да се подценяват, особено при малките деца. При тях бързо може да настъпи обезводняване, което да увреди организма. Болестта може да се получи както от външен причинител, така и да възникне в самия организъм на човека, понеже микроорганизмите са част от естествената флора на тънките черва. При намален имунитет, който е характерен за бебетата, тези микроорганизми могат да се превърнат в болестотворни и да причинят тежки поражения на организма. Вероятно както се е случило с бебето. Това не е класическа зараза, както при шигелозата (дизентерия) или салмонелозата, тъй като в този случай причинителят задължително трябва да е външен.

Епидемиологът на РЗИ д-р Снежана Иванова обясни, че може да коментира случая, едва след като излезе микробиологията.

Както вече писахме сега е пикът на летните вируси и Интензивно отделение е пълно. Настанените там в момента са 36. Те са с различни инфекциозни заболявания, включително и дизентерия, която протича изключително тежко.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини