От х:

Днес в x:

Индийският люляк идва в Първомай от Америка

В деня на градинаря – 1 август - с радост можем да отбележим, че градът ни е с добре озеленен център. През последните дни във фейсбук се появиха редица снимки на цветята и цъфналите храсти и дървета в Първомай, но безспорната атракция е индийският люляков храст в близост до киното. Lagerstrеmiq indica е латинското му название, а той впечатлява не само с водопада си от цветове, но и с продължителността на цъфтенето му.

Храстът в центъра на града ни е засаден в началото на новото хилядолетие от Кина Йоргова, която тогава е отговаряла за озеленяването в общината. Семената, от които е направен разсада е получила от своя братовчедка, живееща в Америка. Тогава още не е знаела какво ще се получи, но посяла семената в парник, а после засадила малките клонки на завет и на слънчево място. Малко след настъпването на 2000-та година се пенсионира и не успява да разсади храста и на други места в града. Сега отглежда в дома си  много индийски люляк, във всякакви цветове – бял, бледо и тъмно розов, цикламен, червен и други.

Растението се оказва доста устойчиво на нашия климат, макар родината му да е Югоизточна Азия. Няма себеуважаващ се парк в България, който да не се е украсил с този храст. А в последните години любителите цветари започват активно да го гледат и в домовете си. И най-добрите успяват. Особено край морето или в Южна България няма никакъв проблем да си отгледате колкото си искате такива храстчета. Но трябва да се внимава, защото трудно понася температури под -10 градуса. Може да се отглежда, поне за известно време, в саксия като балконско растение. Пролетта може да се извърши оформяща резитба. Разлистването настъпва сравнително късно.

Градинар №1 в общината Йорданка Коконова продължава да се грижи за лагерстремията. Заради многото дъждове тази година храстите са като водопади, с много приведени клони. Сподели, че е виждала растението оформено като дърво с висока и плоска или сферична корона и има желание в подходящ момент и тук то да бъде подрязано по този начин.

Празникът "Ден на градинаря" започва да се празнува отново през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да общувате и да се грижите за тях, днес е вашият ден. Страстта към цветята, зеленчуците и овошките трябва да ти идва отвътре, затова от всеки човек градинар не става. А тези, които нямат двор или голяма градина, могат да се развихрят дори и в малкия градски апартамент или тясното балконче. Други правят чудеса от цветни алпинеуми сред бетона. Трябва само обич и желание да твориш с двете си ръце.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини