От х:

Днес в x:

Разследване: Химикали на турски бизнесмен оставят Кърджали без вода

Заради кризата с пречиствателната станция БЧК снабдява социалните домове с минерална вода

Водата в Кърджали дълго време ще бъде негодна за пиене.Причината е в използването на несъвместим с нейните качества коагулант ,с който тя е била пречиствана няколко дни. Водата от язовир „Боровица“ има специфични свойства и е по-различна от всички водоеми в страната. Това заяви за Кърджали бг вести един от добрите специалисти в света по създаването на коагуланти ст.н.с.Христо Добрев. Негови продукти се изполват за  пречистване на питейна вода в Истанбул и Измир в Турция. Ползват се и за българската столица София. Според Добрев причината за калната вода в чешмите на Кърджали не са пороите размътили язовир „Боровица“, явление което се среща често , а тестването на нов коагулант на турската фирма АCH с президент Сунай Йозкалъч.
Според Хасан Тахиров,един от бившите съдружници на Йозкълъч, турския бизнесмен парадирал,че издействал заповед от от министъра на околната среда и водите в оставка Станислав Атанасов до шефката на „В и К“Кърджали инж.Кера Василева да тества неговия продукт в пречиствателната станция на града. Привикан да дава обяснения в РЗИ-Кърджали Йозкалъч се опитал да заплашва с името на областния лидер на ДПС Бахри Юмер. Дори го избрал по телефона. Източник на Кърджали бг вести твърди,че Бахри Юмер директно го отрязъл и го препратил към адвокат, който да го защитава в съда.
Сагата с калната вода на Кърджали има своята предистория. Тя има две сюжетни линии.
През 2007 г. В Бурса тогавашния шеф на камарата на индустриалците Сунай Йозкалъч,изселил се от Търговище през 1968 г., заедно с българският емигрант в Швеция Хасан Тахиров и далечния роднина на сегашния турски премиер Реджеп Таип Ердоган-Иса Ак създават фирма за производство на коагулант в Бурса с името „Солво технолоджи“. Тя трябва да прроизвежда химикала по патент и технология на българския учен ст.н.с.Христо Добрев. Добрев е придобил световна известност с откритието си.То се базира на използването на алуминиеви съединения.  Негови продукти са патентовани в Швеция,Финландия и Дания през 1976 г..Финландския  концерн „Кемера“ изнася подобен продукта за 40 страни и има оборот от 2,2 млрд евро за 2012 г.
Днес Хасан Тахиров обвинява в некоректност Сунай Йозкълъч. Първата фабрика на фирмата била в центъра на Бурса. Тъй като производството е взривоопасно се търсил друг терен. Йозкалъч направил своя фабрика в местността „Чалъ“ край Бурса. Създава и своя фирма ACH в Бурса. В момента бившите съдружници на Йозкалъч,без Тахиров водят дела срещу него. Обвиняват го,че 80% от представените от него документи в съда са преправени.
Йозкалъч произвежда своя коагулант на основата на полиалуминиев хлорид, като добавя органични компоненти ,предполагат Хасан Тахиров и Христо Добрев.
Откривателят на коалагента Христо Добрев организира производството на своя продукт в Сливен. Осем години той снабдява пречиствателната станция в Кърджали.Казва,че водата на Боровица съдържа фино дисперсеризирана глина, вероятно каолин. За да се избистри водата,коагуланта трябва да е по-специален за да свали глинените частици на дъното. Вкарването на забранени органични вещества в препарата задръства филтрите, както става в кърджалийската пречиствателна станция,твърди Добрев.
Странното е , че колкото водата е по мътна,толкова добрия коагулант я пречиства по- добре. Българският продукт се основава на полиалуминиев хлорид сулфат, който пречиства без да остава никакви остатъци във водата. 
Според запознати Йозкалъч прави опити да се наложи на пазара в Турция, а сега иска и българският.
Вчера Йозкалъч бе в Турция.Днес е привикан да се яви в Министерски съвет в столицата за да обясни,защо неговия продукт е запушил филтрите в пречиствателната станция на Кърджали.Той е споделил,че причината е в липсата на опитни кадри в станцията.Тестовете са продължили 12 дни,като на десетия ден станцията излязла от строя.
Според Хасан Тахиров, Йозкалъч е бил разледван в Турция за предозиране на коагуланта в пречиствателни станции, което е опасно за здравето на населението. Продуктът е от стратегическо значение за националната сигурност, твърди Хасан Тахиров.
Георги Кулов
Б.а.Кърджали бг вести не успя да се свърже с г-н Йозкълъч.Готови сме да публикуваме и неговата гледна точка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини