От х:

Днес в x:

Представиха Доклад за текущото състояние на КТБ

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) представиха Доклад за текущото състояние на банката. С доклада е представен неодитираният финансов отчет на банката към 30 юни тази година.

От прессъобщението на БНБ става ясно, че се възлага на ръководителя управление "Банков надзор" до 10 септември тази година да внесе в  УС на централната банка предложение за необходимото удължаване на срока на специалния  надзор на изпадналата във финансово затруднение банкова група.

До 15 септември пък ще е завършила организацията и ще е ясно кои кредитни досиета ще подлежат на одиторска оценка. Едва след това ще се прави самата оценка.

На квесторите е дадена и задача да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката. Тя трябва да бъде осъществена в срок до 20 октомври тази година.

Според доклада за текущото състояние на банката активите й към 30 юни са размер на 6,89 млрд. лв., което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31 май.

Високоликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5,26 млрд. лева.

Депозитите от граждани и предприятия към 30 юни са 5,62 млрд. лв. лева, като намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева.

Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини