От х:

Днес в x:

Бракониери късат високо напрежение край Стойково, палят нива

Огънят обхвана и многогодишни дървета


Пожар обхвана около 10 декара нискостеблена растителност, храсти и неприбрана слама от ожънат житен блок край село Стойково тази сутрин. Огънят, възникнал към 11 часа, щял да подхване сламата по целия блок, ако бързата намеса на два екипа пожарникари не спря стихията. Спасителната дейност предизвика лек дискомфорт за пътуващите по международния път Е-80, точно в района на коварния завой преди селото. Наложи се патрулка да пази на черната отбивка за нивата, да не би някой „състезател“ да прехвърчи, докато пожарните маневрират на вход и изход.

Огънят е възникнал от скъсан далекопровод за високо напрежение, констатираха пожарникарите и пристигналия служител на ЕВН. И двете страни бяха в недоумение за причините за аварията – нито кабелите имаха провес под изискваната височина, нито е имало вятър, нито пък, както бе в случая с пожара край село Нова Надежда, в момента са жънели. Заради провисналите кабели там, които вчера предизвикаха пожар в житна нива, днес почти целия наличен състав на хасковското ЕВН бе изпратен да опъва междустълбията край Нова Надежда.

В случая обаче причината очевидно е друга. Светлина хвърли местен жител, според който напоследък в курията край селото се гърмяло доста. По думите му ловците имали честа практика да отстрелват пернати, докато били удобно разположени по жиците. Залпът от двуцевките обикновено бил със сачми, всяка от които с лекота може да скъса кабел. Ловците пък не се притеснявали от факта, че в момента няма ловен сезон и всичко, включително и пернати, е забранено за отстрел.
Припомняме, че именно нерегламентирана стрелба с ловна пушка извън сезона, уби един и рани тежко друг орел от световно защитените видове „Царски“ и „Морски“, край село Райкова могила в края на януари. За случая дори бе сезирана прокуратурата, но все още няма данни докъде е стигнало разследването. На нарочна среща в община Свиленград между полиция и местни ловци, последните категорично обявиха, че не може техен човек да е направил такова нещо. Нищо, че крилата и телата на птиците бяха надупчени с ловни сачми.

Още днес скъсаните жици ще бъдат оправени и елзахранването ще бъде възстановено, гарантираха от ЕВН.

Г. Христов

Тръгнал е от съседния житен блок
И по специално от скъсания кабел на далекопровода
Жици бяха скъсани и на друг стълб
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини