От х:

Днес в x:

Цветан Василев бил обвинен, според ”Дер Щандарт”

Обвинителен акт с данни за злоупотреби срещу собственика на КТБ Цветан Василев е бил връчен на адвоката му в София.
Това пише австрийският вестник "Дер Щандард" в статия от 29 юли, цитиран от "Труд".

"Следствена тайна е", коментираха от прокуратурата.
Юристи обясниха, че най-вероятно става дума за постановление за привличането като обвиняем на банкера, а не за обвинителен акт.

В същото време авторът на публикацията Маркус Бернат пише, че Василев е заплашен от обвинение в злоупотреби и го грози евентуална присъда до 20 г. затвор.

Неизвестно остава дали е издадена европейска заповед за ареста му в Австрия, където се предполага, че се намира. Все още не е известно и името на адвоката на Василев. По закон, ако има постановление, то трябва да бъде връчено на упълномощен от банкера защитник. Възможно е прокурорът да му назначи служебен адвокат без негово знание.

Маркус Бернат, смятан за доверено лице на банкера, уточнява, че Василев отхвърля обвиненията. И посочва, че се очаква идната седмица да бъде назначен служебен кабинет, който би следвало да води резултатни преговори за мениджмънта на КТБ.

Данните на гуверньора на националната банка Иван Искров за "дупка" от 1,75 млрд. евро (в КТБ) бяха коригирани от държавното обвинение, пише Бернат. (Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви на 11 юли, че е внесъл в прокуратурата сигнал, че според анонимно писмо Цветан Василев е обрал КТБ, като изнесъл в чужбина с частния си самолет 1,7 млрд. лева - б.р.)

Документи за кредитните досиета били налични, но непълни. Искров, който е на този пост от 2003 г. междувременно предложи оставката си, пише още Бернат.

Той добавя, че неизвестните около сумите, необходими за оздравяване на банката, щели да траят поне до средата на септември (на 20-и с.м. изтича обявеният от БНБ тримесечен специален надзор в КТБ - б.р.). Според автора още не било ясно дали обявяването в несъстоятелност на КТБ е най-вероятният сценарий.

В статията на Бернат се засягат още въпросителните пред "Виваком" и обвиненията. Откроява се и речта на президента Росен Плевнелиев, който поиска отварянето на "досиетата КТБ".

Заради обвинения за присвояване на близо 206 млн. лв. в ареста остават главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и зам. главната счетоводителка Борислава Кючукова.
Под домашен арест е главната счетоводителка Мария Димова, а на свобода срещу 10 000 лв. гаранция е изпълнителният директор на банката Орлин Русев.

Още от Маркус Бернат в "Дер Щандарт" за България - по темата и извън нея

На 25 март 2013 г. Маркус Бернат публикува интервю, в което Цветан Василев обвинява президента Росен Плевнелиев, че защитава бизнес интереси, а не интересите на нацията.

На 9 декември с.г. Бернат публикува репортаж от София за "Един окалян президент и кризата след 1989 г."

На 7 април 2014 г. Бернат коментира спора между държавата и електроразпределителните дружества в статия със заглавие: "България срещу EVN: политика с тока".

В средата на април с.г. Маркус Бернат засяга и скандалът с номинацията на делян Пеевски за шеф на ДАНС: "Една от най-оспорваните фигури в България подготвя отстъплението си. За това говорят някои решения, взети в сенчестия сектор на властта, където враждуващи бизнесгрупировки се борят за влияние над парламента, правителството и президента".

На 23 юни 2014 г. Бернат публикува материал, озаглавен "Заплахи за убийство в български олигархичен спор".
Австрийските служби са поискали информация по сигнал на Цветан Василев, че е заплашен с SMS от Делян Пеевски, който предлагал 5 млн. долара за убийството му, пише авторът. Вестникът пише, по непотвърдена от местната полиция информация, че е била отправена молба за издаване на заповед за арест на Пеевски.

Засегнатият в статията Пеевски каза в отговор, че Бернат е близък с Цветан Василев, който плащал на австрийски полицаи и медии.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини