От х:

Днес в x:

Европа и САЩ взимат мерки срещу смъртоносния вирус ебола

Епидемията от ебола в Западна Африка се разраства, като от началото на годината е взела над 670 жертви в три държави в района.
Епидемията, която набира сила от началото на годината, избухна първо в Гвинея, а после засегна Либерия и Сиера Леоне.

Американският корпус на мира съобщи, че изтегля временно своите 340 доброволци от трите страни заради разпространението на епидемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Доброволците от Корпуса на мира работят в Африка в областта на образованието, здравеопазването и селското стопанство.

Държавният департамент потвърди, че един американски гражданин е починал от ебола в Нигерия, след като се заразил в Либерия. Двама други американски хуманитарни работници в Либерия също са болни от ебола и са в тежко състояние.

Белият дом съобщи, че няма планове да отложи или да отмени предстоящата среща в САЩ на африкански лидери въпреки епидемията от ебола в Либерия, предаде Асошиейтед прес.
Повече от 40 африкански лидери ще се срещнат с президента Барак Обама във Вашингтон идната седмица.

Говорителят на Белия дом Ерик Шулц каза, че според оценка на Центъра за контрол над болестите не съществува сериозен риск за територията на САЩ.

Затворени училища

Властите в Либерия се разпоредиха да бъдат затворени всички училища и да бъдат поставени под карантина редица райони заради разрастващата се епидемия от болестта ебола, съобщи Ройтерс. На силите за сигурност в Либерия е възложено да приведат мерките в действие, които включват 30-дневен принудителен отпуск за служителите в администрацията.

Мерки във Великобритания

Британски правителствени представители се събраха на кризисно заседание и предупредиха за потенциално сериозна заплаха, ако смъртоносният вирус ебола се разпространи още повече, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Външният министър Филип Хамънд, който председателства заседанието, заяви, че нелечимата болест се приема от правителството като потенциално сериозна опасност. След заседанието Хамънд посочи, че е малко вероятно болестта да достигне Великобритания и отбеляза, че страната има съвсем различни системи за контрол на заразните заболявания в сравнение с държавите в Западна Африка, където вирусът се е разпространил.

ЕС е обезпокоен

Европейската комисия реши вчера да отпусне още 2 милиона евро за овладяване на разрастващата се епидемия в Западна Африка и за осигуряване на грижи на засегнатите от смъртоносния вирус общности, съобщиха Франс прес и БТА.
С това отделената от ЕК помощ става общо 3,9 милиона евро.

Средствата ще бъдат предоставени чрез Световната здравна организация (СЗО), която осигурява оборудване и консултация и съгласува епидемиологичните наблюдения, а също чрез организацията "Лекари без граници", чрез "Червения кръст" и "Червения полумесец".

Мащабите на заразата на място са крайно обезпокоителни и ние трябва да ускорим действията си преди болестта да отнеме още човешки животи, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

Вирусът на ебола се проявява в кръвоизливи, повръщане и диария. Процентът на смъртност при това заболяване варира от 25 до 90, а одобрена ваксина срещу него няма.

Болестта погуби водещ експерт по нея

Най-големият специалист на Сиера Леоне в борбата с ебола почина преди два дни от заболяването, съобщиха властите на страната, цитирани от световните агенции.

Доктор Шейк Умар Хан е бил приет в болница под карантина, след като се заразил с вируса.

Шейк Умар Хан е лекувал най-малко 100 заразени в Сиера Леоне през този месец, преди да се зарази и да бъде прехвърлен в център за лечение, ръководен от организацията "Лекари без граница".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини