От х:

Днес в x:

Водоноски спасяват Симеоновград в жегите, най-доволни отрязаните роми

Водоноски спасяват Симеоновград от Мангана, за кеф най-вече на отрязаните въобще от вода роми


В България и най-добрите намерения се изкривяват. Изпратените днес водоноски с чиста питейна вода за отровения с манган Симеоновград пресъхнаха след посещение в ромския квартал Йорданово. За разлика от другите райони в града, където хората чинно си пълнели по литър и половина до 10 литра чиста вода, в Йорданово настанала истинска водна вакханалия. Отрязани заради неплащане на сметки за вода роми придошли с кофи, ведра, че дори и с ръждиви варели, за да пълнят на аванта. При това първо използвали водата, за да изплакнат съдините от наслоената мръсотия. След като полели няколко пъти асфалта, накрая си отишли предоволни и запасени. 1.5-тонната водоноска обаче се оказа пресъхнала, при опита на група по-култивирани жители от квартала да напълнят шишенцата за вкъщи или дори просто да се разхладят в 35-градусовата жега. Наложи се екипът на ВиК спешно да организира ново зареждане за да се изпълни предварително планирания обход на 6 контролни точки.

Водата се зарежда от най-близкото място без манган - Хасково, отстоящ на повече от 30 км. В цялата симеоновградска община уж питейната течност съдържа завишение на отровния елемент от 12 до 40 пъти. Водата е обявена за негодна за пиене още от 2007 година, но до началото на тази симеоновградчани така и не получаваха алтернатива и бяха може би най-големия потребител на минерална вода в областта. Преди месец градът се вдигна на бунт, като над 400 жители подадоха колективни жалби до ВиК оператора, като заплашиха, че всички ще спрат да си плащат порядъчно скъпата вода. Тя е с една от най-високите цени в България от 2.48 лв. а официално дори е негодна за пиене и готвене.

По заповед на областният управител Кадир Исов от ВиК спешно организираха зареждане на Симеоновград с водоноски. Във вторник бяха изпратени 6 екипа, но се оказа, че не може да бъде обезпечена исканата от губернатора охрана за водоноските. Кметът на Симеоновград Пейчо Стайков пък заяви, че няма правното основание да охранява собствеността на държавно дружество, още повече че в цялата администрация на общината работят 45 души, а за охраната на водоноските били необходими поне 30, за да се обезпечи 20 часовия режим на водоснабдяване. „Остава да мобилизирам секретарките и чистачките да пазят цистерните“, иронично подметна кметът. От ВиК се коригираха и изпратиха само 1 екип с инструкции да обикаля на ден 6 контролни точки в града. Само в първия ден от раздаването на водата, над 70 жители се възползваха от услугата, като се очаква по-нататък бройката да се увеличи, след като повече хора научат.

Отчаянието на симеоновградчани е стигнало дотам, че в града повсеместно пият от две чешми с каптажна изворна вода. Тя наистина изглежда бистра, само дето мирише на сяра. Никой не я е хлорирал или почиствал, още по-малко замервал. Местните обаче твърдят, че водата е лековита и лекува бъбреци и други разстройства на отделителната система. В това е убеден Дойчо, който бе подкарал жена си и 7-8 внучета от 2 до 8 години да пият от „лековитата“ вода. Приличащият на Ботев /и наричащ себе си така/ Момчил Делов пък нахвали водата като много добра за преяли и особено препили.

Снабдяването с водоноски ще продължи докато се изгради обезманганителна станция. Отпуснати са пари от МРР за предпроектно проучване за стойността на съоръжението. Такова е имало от 2009 година, но изненадващо през следващата година проектът бил спрян, разясниха от местното кметство.

Г. Христов

Посещението на водоноската в кв. Йорданово я остави без вода
В другите квартали чинно си наливаха по една бутилка
Бай Руси отпи чиста чешмяна вода, за пръв път от години
За да се спасят от водата с мангана, симеоновградчани пият вода със сяра
...помагала за бъбреците
Дойчо пие на ден по 6 пъти и е "здрав като кремък" на повече от 50 години
Ботев/Момчил/ вляво също нахвали водата-била идеална срещу махмурлук
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини