От х:

Днес в x:

Орешарски: Не мислех да подавам оставка

Подадох оставка след решенията от политическите консултации при президента, в нито един момент не съм обмислял да подавам оставка, каза Пламен Орешарски.
Това премиерът в оставка каза на заключителната пресконференция на неговото правителство в отговор на въпрос колко пъти е мислил да подава оставка през последните 14 месеца, предаде БТА.

"Двете парламентарни групи нещо не се разбраха, но трябва да отправите въпросите си към тях", добави Орешарски.

Отмина една тежка година в новата българска история - сигурно не най-тежката, но една от най-нестабилните в политическо отношение, отчете премиерът.

По думите му правителството е свършило голяма част от програмните си намерения и от управленската програма. Отчетът е на страницата на МС.

Премиерът се похвали, че до края на май правителството успяло в голяма степен да подобри бизнес климата и да обърне тенденции във вътрешното търсене и в инвестициите.

"За съжаление в последните месеци има връщане назад. Не успяхме да извършим някои дейности, само започнахме някои ключови реформи, други само сме планирали и се надявам те да продължат, каза премиерът в оставка. Искрено се надявам, че следващото правителство ще търси широк консенсус по тези реформи", добави Орешарски.

Той каза в отговор на въпрос, че правителството не е одобрявало кандидат за български еврокомисар.

Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева коментира, че една от спецификите на работата им била, че винаги били по-добре оценявани отвън, отколкото отвътре.

"Дали добре сме си свършили работата се вижда в докладите на Европейската централна банка и на ЕК. Не сме поели ангажимент да правим реформи, които не са в програмата на правителството. Не сме привърженици на шоковите реформи - опитахме се да правим реформите с консенсус, но това изисква време", обясни Бобева.

По думите й реформите, които са обещали, са в напреднала форма, а някои са извършени.

Вицепремиерът и министър на правосъдието в оставка Зинаида Златанова отчете, че за година и два месеца България усвоила 19% от всички евросредства и поясни, че за всичките предходни години били усвоени 36 процента.
По думите на Златанова общо за периода на това управление изплатените средства възлизат на 4,2 млрд. лв.

Най-късно другата седмица би трябвало Споразумението за партньорство за следващия програмен период да бъде одобрено. Златанова обясни, че оперативните програми са в процес на съгласуване с ЕК и до средата на октомври, най-късно, трябва да бъдат одобрени. Това означавало, че още тази година може да започне изпълнението по новия програмен период.

"Трудно е в няколко минути да говорим за всичко, което направихме. Всичко, което беше заложено в програма, бе изпълнено на 100%. Не позволихме МВР да бъде въвлечено в политически битки, нямаше изтекли СРС-та, нямаше разработки срещу политически опоненти и флашки", обясни министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, цитиран от "Фокус" и БТА.

Той се спря на реформите в сектор "Сигурност", отбеляза деконцентрацията на власт и постигането на гаранции за това, че възможностите за налагане и упражняване на политически натиск от силовите структури е намален значително. По думите му това е сериозно демократично постижение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини