От х:

Днес в x:

Съдът свърши парите, няма за ток и вода, не плаща на вещите лица

Миглена Тянкова

Хасковският окръжен съд е пред истински фалит. Изчерпани са всички средства за издръжка и вече се трупат дългове. Това призна пред Haskovo.net шефката на съда Миглена Тянкова. С съдебния район влизат районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли, Ивайловград, както и административния съд в областния град.

Става дума за средствата за ток, вода, телефон, интернет, информационно обслужване, канцеларски материали. По това перо в сметката на Темида вече няма пари, а оттук се плаща и на вещите лица, катто и на преводачите. „Токът за миналия месец е платен. Когато дойде новата фактура, ще я изпратя на Висшия съдебен съвет, който е първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Предполагам, че ще я платят от резервни фондове. Но пък едва ли само аз ще изпратя сметка за ток, сигурно подобни фактури ще пратят и колегите от другите окръжни съдилища. ВСС ще трябва да разглежда постъпилите искания и да плаща най-неотложните. Но пък всеки резерв си има край“, коментира за Haskovo.net Тянкова.

Та каза още, че е била изумена от изказването на правосъдния министър Зинаида Златанова, че бюджетът на съдебната власт е бил увеличен с 30 млн. тази година и се чудела защо не им стигат. „Явно си няма представа от бюджетната рамка. Може общите пари да са наистина повече, но в тях сигурно влизат капиталовите разходи, например предстои голям ремонт на Софийския районен съд. Но в това перо – за издръжка, средствата от 150 000 лв. за 2013 година за ХОС, бяха намалени на 55 977 лв. за 2014-а. Още в началото беше ясно, че няма да стигнат, не виждам защо някой се учудва. Искам да подчертая, че в същото положение са и останалите окръжни съдилища“, допълни Тянкова.

Според шефката на съда повечето фирми няма да спрат доставките за Темида, защото са наясно, че това е бюджетна организация и парите им са гарантирани. Отделен е въпросът, че се трупат дългове и лихви върху тях.

Като най-голям проблем за съдебната система в Хасково Тянкова посочи плащанията на вещите лица и преводачите. Хонорарите за тях вече са забавени. „Всеки ден идват за пари, а нямаме откъде да ги платим. Сумата се увеличава всеки ден“, обясни тя.

Особено остър проблем в съдебния район се очертават преводачите. „През месец май тази година правосъдното министерство прие Наредба, според която преводачите трябва да влязат в списък, подобен на този с вещите лица. Но се иска определено ниво на владеене на езика, което просто ни връзва ръцете. Ние сега трудно намираме преводачи от редки езици, като мандарин например, какво остава ако трябва да търсим човек с ниво С-1 или С-2 (това според европейската класификация е най-високото ниво, най-ниското е А). Това е пълен абсурд. Освен това се иска преводачите да имат задължителна професионална застраховка при евентуални щети, която е скъпа. Не стига, че не им плащаме, ами да им искаме и скъпа застраховка.“

По думите на шефката на съда процедурата по съставяне на списъка с преводачи трябва да стартира сега и да приключи през септември, след съдебната ваканция. „Изобщо не ми е ясно как ще стане това“, коментира Тянкова. Както не е наясно и с положението с растящите борчове на Темида, които до септември ще набъбнат още повече.

На шеговитото предложение от страна на Haskovo.net Темида да обяви фалит, Тянкова само се засмя горчиво. 

Предстоящият през идващите няколко месеца апокалипсис в съдебната система обаче е нищо в сравнение с очакваните трусове в здравеопазването. Днес стана ясно, че няма да има актуализация на държавния бюджет на второ четене в парламента, както и на допълнителните пари за НЗОК. Това очертава много тежка ситуация в страната през есента.

Тодор Кръшков     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини