От х:

Днес в x:

След 3 г. битка хасковлия пребори съда, плаща в таксови марки

След близо 3-годишна битка Тодор Бойчев постигна целта си

След близо 3-годишни съдебни битки хасковлията Тодор Бойчев ще може да получи свидетелство за съдимост, след като е платил таксата с държавни таксови марки. Това става ясно от окончателното решение на Върховният административен съд. Делото в София е образувано по жалба на председателя на Районен съд в Хасково Мария Ангелова, която оспорва решението на Административния съд в областния град. Със съдебния акт е отменен отказа от септември 2011 г. да се издаде на Тодор Бойчев свидетелство за съдимост срещу държани таксови марки. Още при разглеждане на казуса в Хасково, Бойчев обясни, че заради този отказ не е успял да участва в учредяването на шахматно сдружение. Тогава той дори не ползваше адвокат, а се защитаваше сам, при това доста напористо и видимо борави добре със съдебната терминология.

В решението си от преди дни върховните съдии пишат, че според тогава действащия закон държавните такси се плащат с държавна таксова марка или в брой. "При така установеното, заплащането на държавна такса с таксови марки не е недопустимо и не е основание за отказ да бъде издадено свидетелство за съдимост", пише още в решението на съда.

Преди време председателят на Районен съд-Хасково Мария Ангелова обясни, че този начин не е прецизен, тъй като плащането с държавни таксови марки не удостоверяват постъпване на съответната сума по сметката на съда. Те постъпвали в общия държавен бюджет.

Името на 52-годишният хасковлия Тодор Бойчев нашумя още преди години с множеството му опити да плаща държавни такси с гербови марки. Той настояваше по този начин да поднови и изтеклата си шофьорска книжка. Мотивът му е, че така се избягват комисионите за банките. Тогава стана ясно, че в държавата няма механизъм за разпределение на парите, постъпващи от продажба на таксови марки по съответните министерства, което възпрепятства разплащането с тях.

Бойчев се бе заканил да съди България в Страсбург. Дали наистина е изпълнил заканата си и какви са резултатите от други негови битки, очаквайте в интервю с Тодор Бойчев.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини