От х:

Днес в x:

Израел порази единствената електроцентрала в Газа

Единствената електроцентрала в ивицата Газа спря да работи след като бе подложена на обстрел от израелската армия през изминалата нощ.
Повреден е парният генератор, а след това бяха улучени и резервоарите с гориво, които се запалиха, съобщи зам.-директорът на енергийното управление в палестинския анклав Фатхи аш Шейх Халил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тежки пожари избухнаха в района на централата, която се намира в центъра на ивицата Газа.

Тя осигурява около 30 процента от потреблението на електроенергия в тази територия.

Халил добави, че пет от десетте идващи от Израел електропровода също са повредени от израелски обстрел, а ремонтните служби не успяват да стигнат до пострадалия район, за да ги поправят.

Дори в нормално време режимът на тока в ивицата Газа е ежедневен, с прекъсвания на електроподаването от 8 до 12 часа на ден, което засяга болници, училища, магазини и водопречиствателни станции на територията с население 1,8 милион души, отбелязва АФП.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече днес Израел "бясно куче", което извършва в Газа "геноцид", и заяви, че ислямският свят трябва да въоръжи палестинците, предаде Франс прес.

"Едно бясно куче, един див вълк напада невинни хора, погубва деца, без да имат вина. Онова, което правят лидерите на ционисткия режим, е геноцид и историческа катастрофа", заяви Хаменей в реч по телевизията по повод края на рамазана.

"Американският президент издаде фетва да бъдат разоръжени палестинските бойци, за да не могат да отвърнат на всички тези престъпления. Ние казваме обратното: целият свят и по-специално ислямският свят трябва да въоръжи колкото може повече палестинския народ", призова аятолахът.

Според Хаменей, САЩ и европейските страни се обявяват за демилитаризация на региона, за да може Израел да атакува "Палестина и Газа във всеки момент, без те да могат да се защитят".

По думите му неотслабващата съпротива на палестинците е урок за всички.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф също осъди израелската офанзива в Ивицата Газа като „клане”, присъединявайки се към международните призиви за спиране на кръвопролитията, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Случващото се в Газа е опасно. Не смятам, че е геноцид, но смятам, че е клане”, каза Русеф на форум, организиран от вестника Folha de Sao Paulo.

По думите й става дума за хуманитарна криза и добави, че това не може да се върши в такава малка територия, с хора, намиращи се в ситуация на голяма несигурност, много заплашени, с много жени и деца.

Русеф разкритикува израелската кампания като „непропорционална”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини