От х:

Днес в x:

40 000 човека нужни за колонизиране на нов свят

Оптималната група би наброявала 40 000 души, смята ученият

Човечеството ще трябва да създаде наистина огромен космически кораб, ако иска да колонизира планети извън слънчевата система.

Населението, необходимо за основаването на космическа колония трябва да наброява между 20 000 и 40 000 души, смята Камерън Смит, антрополог в Портландския щатски университет в Орегон, пише Space.com.

Група от хора с такава големина би съдържала демографското и генетично разнообразие, които биха дали на колонията шанс да оцелее по време на дългото пътуване и заселването на нов свят.

В миналото учените са допускали, че няколкостотин души ще са достатъчни, за да основат селище на чужда планета, но според Смит вече е време за преосмисляне на тази теза.

„Исках да преосмисля въпроса. Измина доста време, през което се натрупаха нови познания за генетиката на населението“, казва ученият.

В изследването си Смит е разгледал космическа мисия, която би продължила около 150 години. Изчисленията му, базирани на теорията за генетиката на населението и компютърно моделиране, сочат, че групата на космическите колонизатори трябва да се състои от между 14 000 и 44 000 души.

Оптималната група би наброявала 40 000 души, от които 23 000 мъже и жени в репродуктивна възраст“, обяснява Смит.

По думите му на пръв поглед числото изглежда шокиращо голямо, но всъщност това би било гаранция за запазване на добро здраве в продължение на пет поколения.

„Почти няма естествена популация от гръбначни, която да е под 7000 индивида. Когато популациите минат под тази граница, понякога оцеляват, но повечето пъти започва процес, наречен демографски циклон или циклон на измирането“, казва изследователят.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини