От х:

Днес в x:

Незрящ лечител “изсмуква” болката с вълшебни ръце

Деца с парализа прохождат благодарение на лечителя от Черна Места

Сляп лечител вече 25 г. цери с ръцете и душата си. 48-годишният Алиш Шарански е най-известният сред 500-те жители на якорудското село Черна Места край едноименната река в Рила. И никак не е случайно, че е сред най-обичаните хора в цялата община. Като го срещнете, няма как да не се сетите за разказа на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа". Защото и слепият Алиш "вижда" болката, макар и не с очите си.

Ако дядо Йоцо е символ на наивния патриотизъм, то Алиш от Черна Места е символ на изцелението. Альогата, както го наричат приятелите му, е и много положителен човек - добряк, веселяк, неподражаем шегобиец, въпреки че преди повече от 20 г. е загубил напълно зрението си.

Години по-рано завършил физиотерапия в София, учил 2,5 г. Но отсича, че по-важна е вътрешната дарба, която му помага да лекува с масаж. Не е спирал да работи нито ден. Не се отказал дори когато загубил зрението си. Приел мъжки и достойно съдбата си. Но имал и трудни моменти.

"На косъм бях веднъж да спра с работата", признава лечителят от Черна Места. Но много проблемни хора идвали при него, молили го: "Алишка, имам нужда от теб!". Принудили го да продължи до днес, при това с все по-голяма сила и всеотдайност.

В дома му всеки ден е ден на отворените врати. Портата не се затваря никога. Всеки е добре дошъл. Няма значение от каква вяра и народност е, колко е богат, колко е възрастен, откъде е. Болката не прави разлика между хората. А всеки заслужава изцеление и спасение.

Идват и депутати, и кметове, и спортисти и известни певци, и обикновени отрудени хора, бедни пенсионерки. Често ме посещават и лекари, дори те ми вярват, че ще съм им полезен, след като медицината не е успяла да ги вдигне на крака. И за тях съм последна инстанция. Не съм върнал човек. Помагал съм и без пари. Моята мисия е да лекувам, а не да се пазаря", твърди лечителят. Нито ще забогатея от даден пациент, нито ще обеднея от него, казва той.

Алиш не разкрива нито едно име от тези, които всеки ден прекрачват прага на къщата му, в която живее сам. Това е част от неговия етичен кодекс. Според него след рухването на старата система през 1989 г. "на власт" дошли завистта, злобата, безработицата и безпаричието. Тези проблеми докарали много нерви и болежки на българите. "Сигурно всеки втори страда от различни болести - ставни, дископатии, дискови хернии, плексити, ишиаси, шипове разни, главоболие, високо кръвно", твърди лечителят. Алиш има самочувствието, че може да лекува що-годе всичко, което е свързано с опорно-двигателния апарат. Може и да не е опрял силно ръцете си до тялото на пациента, но да усеща при пипането има ли възпалителен процес няма ли, кое идва от изкривяване на гръбначния стълб, дали е нещо друго, или се касае за генна предопределеност, за нещо наследствено. Всякакви хора са идвали при Алиш. Даже и бебета са водили при него с детска церебрална парализа, и 5-6-годишни деца, а най-възрастният му пациент бил един дядо от Бургас, на 88 г., с проблем в кръста. "Случаите на деца с церебрална парализа са доста тежки, различни са. Но може да им се помогне да проходят", обяснява Алиш. Всяка болка изисква различен брой сеанси. Рядко се случва след един-два масажа да има резултат, признава Альогата. Понякога и 5 стигат, в други случаи са нужни по 10-15, за да се получи ефект. "Ако единият крак е по-слаб например, са нужни различен брой процедури, за да се възстанови самият нерв, за да засилим мускулната тъкан", казва Алиш.

Той масажира без да ползва кремове и мазила. Смята, че без тях е по-добре. Казва, че мазилата са повече за красота, отколкото за лечение. И по-лесно се работи с тях, има плъзгане. "А аз трябва да освободя прищипания нерв, и не само да го освободя, но и да започне да се възстановява", обяснява той.

Напоследък идват все повече млади хора, които търсят помощ от незрящия лечител с вълшебните ръце в Черна Места. Доста са пациентите на възраст около 45 г. "Страшно много болести са навлезли в обществото", обяснява Алиш. Всичко е свързано с напрежението, с нервите, с въпросите дали утре ще имаме работа, или няма да имаме, дали ще имаме парички, или не. Така на нервна почва в един миг всичко рухва. Наблюденията му сочат, че най-често хората имат проблеми с кръста и с раменете и това е резултат от начина на живот, от претоварване, от преумора, от притеснения, абсолютно от всичко.

Компютрите и интернет са също сериозна причина за заболяванията. "Доста от хората получиха изкривявания на гръбначния стълб, а от там почват колкото щеш проблеми с ръцете, с кръста, в шийната област", разкрива Альогата. И това е от напрежението, от застоялия начин на живот, от обездвижването.

Славата на лечителя от Черна Места вече е прескочила границите на България. Има пациенти от Кипър, Гърция, Турция, Македония, Италия, Германия, даже от Канада. Често го вземат и с кола и го водят при хора, приковани на легло от силните болки. Алиш се кълне, че до ден днешен не е излъгал или подвел пациент - за него това е най-голямото престъпление. Затова и пред дома му винаги има опашка. Приема поне по 5 души на ден, а понякога - и по 20. Струпат ли се повече, ги отлага за другия ден, защото и да се преумориш, не е работа, не лекуваш както трябва, признава Алиш. И друго споделя - като види някои по-самонадеяни, самовлюбени пациенти, им върши работа, защото няма как да ги върне, но гледа да се дистанцира. Защото те не вярват на нищо. "А този, който не вярва, дори лек не го хваща категоричен е лечителят.

Много са тежките случаи, с които се е сблъсквал Алиш. Идва веднъж човек - 176 кг, не може да стане, на 47-48 г. мъж. След 2-3 процедури се изправя, става и даже почва да работи. Трудно е да обясня тази чудодейна сила на масажа. "Прониквам в самия организъм с ръцете си и започвам да изваждам неговата негативна енергия. Много е сложно. Усещат се възпалени нерви, вътрешна температура, главоболие чак. Най-важно е да имаш сърце и душа", категоричен е лечителят. "Обичам гостите, да дойдат у дома здрави хора на кафе и раздумка, а не да ги лекувам. Лошото е, че в страната ни останаха много малко истинските хора. Повече са шарлатаните, гледат само парите, облагите", умува незрящият мъж от Черна Места, който усеща болката с душата си и я лекува с вълшебните си ръце и голямо сърце.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Стефка
    1 0
    16:07, 27 юни 2019
    Как мога да го намеря този лечител
  • 2
    Ве
    Веси
    0 0
    20:38, 5 юли 2023
    Пишете как може да се свърже човек
Последни новини