От х:

Днес в x:

Дизентерия плъзна в Хасково, Инфекциoзно препълнено

В Инфекциозно се доставят допълнително легла

Инфекциозното отделение на хасковската болница е претъпкано, а най-смущаващото е, че петима от пациентите са с установена дизентерия, научи Haskovo.net. Случаите на острото инфекциозно заболяване, което обикновено протича доста тежко с кървава диария и интоксикация, са открити само през последните няколко дни. Освен това в препълненото отделение има още редица пациенти с различни инфекции, голяма част от тях са стомашно-чревни. Много са децата на различна възраст, включително невръстни. Бумът на разстройствата е започнал в Димитроград през юни, а от началото на юли ударно се разстройва и Хасково. Към настоящия момент в отделението има над 40 души, споделиха току-що излезли оттам. За да се поеме напливът в Инфекциозно, се доставят допълнителни легла.

Голяма част от вълната пациенти идва от морето. Случава се по цели фамилии, приключили лятната си почива, да продължават летуването си в Хасковската болница. Причината за бума на диариите е както консумацията на стари и недобре измити храни, така и върлуващите отдавна ротавирусни инфекции. Клиничната картина е идентична – ударно повръщане и разстройство, като в случаите с дизентерия то е примесено с кръв. Резултатът е прогресивно обезводняване и изтощение на организма.

Колкото и да са подценявани стомашно-чревните инфекции, те понякога могат да приключат фатално. Haskovo.net припомня, че през лятото на 2011 г. пациент почина в хасковското Инфекциозно със съмнения, че е жертва на ешерихия коли - бактерията-убиец, която взе жертви и в Германия, след консумация на заразени краставици. Тогава негов съсед сподели, че най-вероятно 66-годишният Атанас Кирилов се е заразил по време на почивка в Каваците.

Анета Кутелова

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини