От х:

Днес в x:

Тонове дървета заплашват да задръстят преливника на яз.“Боровица“,водата може да потече над стената

Преливникът с тоновете дървесина

Десетки тонове дървета заплашват да задръстят преливника на яз.“Боровица“и да го направят негоден за употреба. Приливна вълна от 2,5 млн.кб.метра за 10 часа е довлякла дървета с диаметър до 50 см. и дължина от 10 метра заедно с коренищата. Порои и евентуално забентване на река Боровица са причината за това природно бедствие. Районът около язовира е трудно дъстъпен и незаконна сеч почти липсва. Така, чеповечето от довлечените дървета са били изсъхнали и повалени в самата гора.

Предстоящите дъждове могат да станат причина за нова приливна вълна, която да бъде фатална за язовира. Очаква се при запушване на преливника водата да прехвърли язовирната стена,което е много опасно.

Това стана ясно от съвместна пресконференция на областния управител Бисер Николов, управителят на „В и К“ инж.Кера Василева и зам.-директорът на РЗИ д-р Иван Чавдаров. Те са извършили оглед на язовир „Боровица“. Веднага е уведомена министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и е поискана спешна финансова помощ. На крак е и пожарната от която се очаква помощ. Още утре започва разчистването на дърветата около преливника.За сега вятърът ги връща към нулата на язовира и това е спасително за преливника.

Няма да коментирам действията на народния представител Цвета Караянчева, която се опитва да прави политика, сезирайки прокуратурата за ситуацията. Очаквам магистратите да си свършат безпристрастно работата, каза областният управител Бисер Николов.

Инж.Кера Василева потвърди изнесеното от Цвета Караянчева , че от 16 юли се ползва нов реагент за почистване на водата. Такъв се употребява и в други пречиствателни станции,не само в кърджалийската.Той е със световен сертификат и одобрение на министерството на здравеопазването и не е причина за затлачване на филтрите.Мътната вода е следствие на приливната вълна в язовир „Боровица“,категорична бе Кера Василева.

В момента водата идваща по водопроводите към Кърджали не е годна за пиене и готвене. Не могат да се разпространят зарази, защото се хлорира,казаха от „В и К“ и РЗИ.В момента тя се избистря. Очаква се да бъдат дезинфектирани водопроводните мрежи.Все още от „В и К“ не могат да посочят кога водата ще е годна за пиене.

Слухове са твърденията , че във водите на язовира се носят трупове на удавени животни,каза областният управител Бисер Николов.

Шефът на „В и К“ Кера Василева призна, че нейното дружество не е предвидило в бюджета си перо за покриване на загубите на физически и юридически лица от подобно бедствие.

Георги Кулов

Нормалното състояние на преливника
Следи от незаконна сеч
Мътната вода
Бисер Николов и Кера Василева
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини