От х:

Днес в x:

Мистериозен пожар остави на улицата многодетна фамилия

Афизе Ибрям/с престилката/ се чуди къде ще се приютяват тя, дщерите и внучетата


Мистериозен пожар, пламнал в празна къща в кв. Изток, унищожи единствения покрив над главата за многолюдна фамилия. Буквално на улицата остават 5 жени и 5 деца, най-малките от които на по две-три годинки. Освен жилището е унищожена цялата покъщнина и електроуреди. Странното на пожара е, че е избухнал, когато в къщата не е имало абсолютно никой – жените, заедно с най-малките деца, били до близкия магазин за хляб. По-големите пък играели с приятелчета в махалата. Още по-странното е, че към момента жилището било с прекъснато електрозахранване и е нямало дори теоретичната възможност за някакъв забравен електроуред. Почти всички от семейството на Афизе Ибрям са сигурни, че са подпалени и показват откъде е тръгнал огънят - дърва за огрев, струпани отвън до една от стените на къщата. Оттам пламъците захапали дървената конструкция на ниския покрив. Въпреки че се съмняват, Ибрямови нямат никакво понятие кой може да им го е причинил - разбирали се добре с комшиите. „Кротки хора сме. Кой може да има зъб на къща с жени и деца“, кърши ръце Афизе. Съседите наистина били едни от първите, които тръгнали да помагат в гасенето, те викнали и пожарната. Въпреки помощта и бързата намеса на два противопожарни екипа обаче не бе останало почти нищо, годно за ползване. Поради това най-малките деца били слагани да спят върху изгорели купчинки дрехи. По-отраслите пък шляпаха боси в буйните треви, по-далеч от пропуканите стени на къщата и по близо до евентуалните змии.

Жилището се намира точно зад хасковския Хлебозавод, между предприятието и подстанция на НЕК. Така се води и адресът - местност Хлебозавода, №40. Там семейство Ибрям живеело от 40 години. Къщата им изглеждаше здрава и солидна, далеч от вида на паянтовите коптори в близката ромска махала. За добро или лошо, през последните години многолюдната фамилия останала без мъже. Едни починали, като съпругът на Афизе, други се развели или хукнали по гурбет. Жените се справяли някак със социалните помощи и детски добавки, но нямало нито един заделен лев за ремонт. Парите отивали за прехрана и лекарства за децата, най-малкото от които било с бронхиална астма.
Още днес отишли до общината за да питат за общинско жилище, но им казали че молба могат да им приемат едва от септември. Дотогава /а може би и след това/ ще са произвола на съдбата, буквално.

Г. Христов

Жената твърди че къщата е запалена умишлено, откъм купа с дърва за огрев
Унищожена е цялата покъщнина
Никой не се съмнява в съседите-и вчера и днес те били сред първите, които помагали
Фамилията обитавала къщата през последните десетилетия, но сега остава на улицата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини