От х:

Днес в x:

Хасковските правоверни в тридневна отпуска за сладкия Байрам

Голямото молене започна в ранни зори

Мюсюлманите в Хасково имат право на тридневна отпуска заради стартиралия днес празник Байрам, който е от типа сладък. В аналогичния празник в началото на октомври се коли животно и се нарича Курбан, но сега се минава без жертвоприношения, а само с баклави и други сладки неща. За да им се насладят както трябва, държавата разрешава на изповядващите исляма в България да не работят на 28, 29 и 30 юли, когато е тазгодишния Шекер Байрям. Празника е с плаваща дата, догодина например започва на 17.07. Бегла справка в Хасково показва, че почти всички мюсюлмани на държавна работа са в отпуска, но в частния сектор си работят ударно, макар и със съответната богата почерпка от шефа.

От ранни зори централната Чарши джамия се напълни с народ за първата сутрешна молитва. Стотици правоверни* , само от мъжки пол, удариха молитвени чела пред имама. После се започна с искането на прошка, като се спазва казармения принцип - от младшия към старшия. Възползвайки се от всеобщата доброта и въпреки много ранния час, хасковските просяци единоверци, нападнаха мюсюлманите пред джамията. Гледката е обичайна като комарите през лятото, процеди излизащ от джамията мюсюлманин, който даде 2 лева колкото да се отърве от досадното мрънкане. После побърза към вкъщи за да разпусне.

През целия предходен месец/Рамазан/ мюсюлманите постят, при това пълно, от зори до здрач. В този период са забранени храна, вода и полови контакти. Затова трите дни завършващи Рамазана се посрещат с голямо облекчение и подобаващо веселие.

Г.Христов

*Мюсюлманите се наричат така за да се отличават от вече същуствуващите монотеистични религии, чийто текстове иначе са заимствали за своите свещени книги. Колко са правоверни е друг въпрос

По традиция в джамията жени не се допускат
Пак по традиция пред джамията дебнеха просяци, въпреки ранния час
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини