От х:

Днес в x:

Обявиха 12-часово примирие между Израел и Газа

В ивицата Газа влезе в сила 12-часово примирие между Израел и движението Хамас до 20.00 ч. местно време (съвпада с българското).
Израелската армия и Хамас обявиха временното прекратяване на огъня след като в петък в Кайро държавният секретар на САЩ Джон Кери не успя да убеди воюващите страни да се съгласят на по-дълготрайно примирие, предаде БТА.

Израелската армия обаче уточни, че ще реагира в случай на нападения срещу нейни войници или израелски цивилни.

Малко преди влизането в сила на примирието 18 палестинци от едно семейство бяха убити в дома си при израелски танков обстрел в село Куза в южната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс. Говорител на здравното министрество в ивицата Газа заяви, че при обстрела има и много ранени. С това броят на убитите палестинци от началото на израелската военна операция на 8 юли става 881 души, повечето от тях цивилни.

Двама израелски войници също загинаха вчера вечерта в престрелка с въоръжени бойци в сектора Газа. Това се казва в публикувано от Израелските сили за отбрана съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС. По този начин за цялото време от началото на операция "Защитно острие" на 8 юли загубите на израелската армия стават 37 души.

По-рано въоръжени бойци изстреляха ракети от Газа, поради което завиха сирените за въздушна тревога в по-голямата част от Южен и Централен Израел. Не се съобщава за пострадали, като системата за противоракетна отбрана "Железен купол" е свалила много от ракетите.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че все още има различия за терминологията във връзка с евентуално примирие в Газа и призова за седемдневно спиране на огъня другата седмица за мюсюлмански празник идната седмица. Той заяви това по време на пресконференция в Кайро с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и министъра на външните работи на Египет Самех Шукри, които подкрепиха призива на държавния секретар.

Бан каза, че може да се започне с 12-часово спиране бойните действия. Кери отбеляза също, че е постигнат "сериозен напредък" за примирие, но има още работа за вършене.

Франция ще събере днес няколко министри на външните работи, включително тези на САЩ, Турция и Катар в Париж, с цел координация на усилията за постигане на примирие между Израел и Хамас, заяви френски дипломатически източник. На този етап няма да има представители на Израел, Хамас или Палестинската автономия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини