От х:

Днес в x:

Версия: Малайзийският самолет свален при учение на украинската армия погрешка

В силовите структури на Украйна има версия, че малайзийският самолет е бил свален при инцидент по време на учения, съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от силовите ведомства в Киев.

В деня на катастрофата на боинга части на украинската противовъздушна отбрана провеждали учение по отблокиране на пусковата система на ракетите. Инцидент по време на учението може да е станал причина за свалянето на пътническия самолет, твърди източникът. По думите му Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е отвела за разпит командира на ракетната батарея и нейния екипаж.

"На 17 юли командирът на 156-ти зенитен ракетен полк получи заповед да проведе занятие по бойните разчети за прикриване на наземна групировка войски край Донецк – да разгърне дивизионите, да отработи преследване на целите и да изпълни целия алгоритъм по проследяването и условното унищожение на целите от ракетния комплекс "Бук-М1", споделил източникът.

На командирите на батареите са били дадени шифрите, които разблокират пусковите механизми, но реално изстрелване на ракети не е било предвиждано.

За участие в занятието са били задействани два военни самолета Су-25. "Те са имали за задача да извършат въздушно разузнаване и да обозначат контролните цели в район западно от Донецк, където е съсредоточена групировката на армията", пояснил източникът. "След като един от самолетите влязъл в обсега на "Бук", той бил взет за водене от ракетна батарея, разположена при село Зарошченское. Очевидно по трагична случайност след известно време маршрутите на полетите на малайзийския "Боинг" и СУ-25 съвпаднали, сливайки се върху екрана в една голяма точка, което е станало фатално за пътническия самолет – когато в един азимут целите се покриват, системата за съпровождане автоматично се преустройва за следене на онази цел, която е с най-голяма площ", изтъкна още източникът. А това е малайзийският самолет, който е с по-голями размери.

Източникът на РИА Новости не могъл да обясни причината за неразрешеното изстрелване на ракетата. "С този въпрос се занимават служителите на СБУ, които около 10,30 часа вчера прибраха командира на батареята с екипажа", уточнил той.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини