От х:

Днес в x:

Десетки украински снаряди паднаха в руско погранично село

Около 40 украински снаряда паднаха днес на територията на руското селце Примиуски в Ростовска област. В Славянск пък бе открит първия масов гроб.
От пресслужбата на местното граничното управление на Федералната служба за сигурност на Украйна съобщиха, че снарядите са се взривили в непосредствена близост до къщите, предаде БТА. Засега няма данни за пострадали.

Междувременно в Славянск, който доскоро бе бастион на проруски сепаратисти, бе открит първия масов гроб, съобщи АФП. В него има около 20 тела, от които поне четири са на цивилни граждани.

"Знаем, че има и други масови гробове като този, но не знаем къде са. Това е първият, който откриваме", обясни Антон Герашченко, съветник на украинският вътрешния министър. Според него, четирите намерени тела на цивилни са на местни протестанти, измъчвани от бунтовниците, отвлечени на 8 юни на излизане от неделната служба в църквата си и вероятно убити същата нощ.

Властите в Киев, които в началото на месеца отново установиха контрол над града, разследват случаит на изчезнали жители на Славянск. Според Върховния комисариат за правата на човека на ООН в украинските селища под контрола на проруските бунтовници са изчезнали десетки души.

325 украински военнослужещи са загинали досега при военните операции в Донецка и Луганска области, а 1232-ма са били ранени, съобщи на брифинг в Киев прессекретарят на информационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Броят на прокудените от домовете си хора в рамките на Украйна в резултат на военните действия е достигнал почти 95,5 хиляди души. 130 хиляди са бежанците през границата в Русия, съобщи пред журналисти в Женева говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Дан Макнортън. Тези данни се основават на информация, получена до 17 юли от украинските и руските власти.

Санкции срещу Русия

Постоянните представители на страните членки на ЕС съюз поискаха от Европейската комисия да подготви правната база за секторни санкции на Русия, но все още няма съгласие за налагането им, предаде Ройтерс.

ЕК ще състави юридически документ, който да послужи като основа за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови пазари, до оръжейни и енергийни технологии. Следващата седмица ще има нови обсъждания по въпроса за предложените секторни санкции.

Нова среща на постоянните представители на 28-те е планирана за вторник, съобщи говорителката на ЕК Мая Кочиянчич, цитирана от Франс прес. Според европейски дипломатически източник обаче заседанието може да бъде изтеглено с един ден и да се състои в понеделник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини