От х:

Днес в x:

Бивш полицай дърпал конците на разбития хероинов канал

104 пакета със 106 кг хероин са открити в тайника на ТИР-а

Известният в ъндърграунд средите Николай Тодоров Дългия е вероятният координатор на хероиновия канал, който бе разбит при специализирана акция на ДАНС на 20-ти юли. Тогава на митница Свиленград бе задържан тир със 106 кг и 300 грама хероин, укрит в специален тайник между гредите на шасито. Водач на превозното средство, влизащо откъм Турция, е 59-годишният Надо Генчев Надов, професионален шофьор, родом от Казанлъшко.

Количеството заловен хероин е най-голямото, хващано от митница Свиленград от 2000-та година насам, похвали се вр.и.д. директор на митницата Валери Стайков.

Покрай разплитането на рекордната пратка, в сряда вечерта са задържани още двама софиянци, които стояли високо в йерархията на канала - 56-годишният Георги Спасов и 49-годишният Тодоров, замесван в миналото със случаи на наркотрафик, манипулация на скимиращи устройства за банкомати и други незаконни деяния. Тодоров е бивш разследващ полицай, който впоследствие става шофьор и охранител на известен варненски бизнесмен.
При процесуално-следствените действия при задържане на софиянците, в жилищата и автомобилите на лицата са намерени и иззети около 40 хил. евро, над 30 мобилни телефона, повече от 30 SIM карти на български и чуждестранни оператори. Конфискувани са и преносим компютър, таблет, и малко количество кокаин.

И тримата арестувани са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. В неделя Хасковският окръжен съд ще гледа постоянната им мярка.

Според шефа на териториалната структура на ДАНС в Хасково Павел Несторов в операцията не е използвана помощ или информация на чужди специални служби. Акцията е изцяло разработка на ДАНС, но не се съобщи нито от кога се осъществява, нито дали са използвани специални разузнавателни средства. Стана ясно обаче, че ДАНС е знаел точния маршрут и разписание на тира, както и незаконната му пратка. Иначе камионът транспортирал прежда. Според прокуратурата крайната точка на курса му е била София. Оттам разследващите предполагат, че дрогата ще продължи за Западна Европа. Смята се, че престъпната група е сред основните структури, трафикиращи големи количества хероин към пазарите в ЕС. За прикритие на дейността си са използвали легални транспортни фирми за превоз на товари от и към Близкия изток.

По цени на съдопроизводството задържаната дрога е на стойност 9 млн. 567 хиляди лева. По неофициална информация заловеният хероин не е от най-пречистените и процентното съдържание на активното вещество е не повече от 50 %. В този сегмент съдопроизводството оценява килограм хероин на 90 хиляди лв. Най-пречистената дрога с над 91 % активно вещество обаче е на стойност 250 000 лв за 1 килограм.

Г.Христов

Валери Стайков, Иван Стоянов и Павел Несторов свикаха цяла пресконференция за да кажат какво не могат да кажат
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини