От х:

Днес в x:

Зографка дари първите стенописи в 200-годишен храм

Зографката Таня Атанасова изрисува първите в историята на параклиса стенописи


Младата зографка от Хасково Таня Атанасова с псевдоним Амфитрита направи безплатно първите в историята стенописи на близо 200-годишния параклис св. Ана до лековитото аязмо край село Тракиец. За да се докоснат до чудодейната вода, която според преданието връща зрението, в параклиса се стичат хора от цяла България. С течение на годините в района се появиха навеси, беседки, магерница /столова/, но параклисът на името на светицата остана недокоснат. Нещата се промениха преди година, когато най-младият хасковски свещеник Никола се зае лично да сменя прогнилите керемиди на покрива. Заразени от примера, благочестиви християни дариха кой по левче, кой по две, до набиране на необходимите 1300 лв, които горе-долу стигнаха за покриване на храма. За повече не останала и стотинка, а параклисът на майката на Божията майка бил обречен отново да остане без стенописи, въпреки че е един от най-старите в региона - строен е през 1835 година.

Излизане от безизходицата предложила Таня. Дипломираният иконописец отдавна искал да се заеме със стенопис. В момента тя следва магистратура в тази специалност към богословския факултет на Великотърновския университет. За дебютната си работа избрала именно параклиса край Тракиец, а като искрено вярваща християнка решила работата да е безплатна. Иначе умението се цени високо, а зографите обикновено взимат лъвския пай от парите, отпуснати за възстановяване и реставриране на храмовете.

Амфитрита работи не само безплатно, но и бързо и качествено. За по-малко от 3 месеца девойчето изрисувало 12 библейски сцени с един лайтмотив – Божият промисъл и водата. Там, където своето кръщене получават всички християни. Избраната концепция не е случайна – мястото все пак е известно с водата и нейната лечебна и божествена сила.

Според преданието аязмото в района бликнало след като на сляпа жена й се присънила майката на Дева Мария, света Ана. Тя я насочила към местността край селото, където под камък имало извор с лековита вода. Когато на следващия ден незрящата отместила указания камък, отдолу бликнала водата, а жената прогледнала. Оттогава тръгнала легендата, че ако пренощуваш край аязмото и рано сутрин измиеш очите си с лековитата вода, зрението ще се възстанови, а проблемите ще отшумят.

Г. Христов

Амфитрита е специализирана иконопистка, но сега начева зографското изкуство
Украсените стени днес бяха осветени от отец Никола

Десетки миряни почетоха храмовия празник на "Св. Ана"
...и бяха благословени от Светата православна църква
Лековитото аязмо
Отец Никола, който лично редеше нови керемиди върху храма, зарази с ентусиазъм християните
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини