От х:

Днес в x:

Хората се вълнуват дали ще има работа, не от предизборни битки!

Огнян Герджиков: 42-ят парламент работи почти през цялото време под обсада

Хората не се интересуват от това какво предстои преди избори, а дали ще има работни места и накъде върви страната, заяви социологът Чавдар Найденов пред БНТ в коментар на предстоящия предсрочен вот.

По думите му от същото се интересува и бизнесът. Найденов прогнозира, че основните проблеми на страната ще направят нестабилно следващото управление и проблемът няма да бъде вътре в парламента, а между институциите и обществото.

Политологът Стойчо Стойчев коментира, че оставката на правителството е дълго чакана както от гражданите, така и от политическите сили.

„Дебатът вчера отговори на очакванията, които имахме, да бъде леко конфронтационен в духа на започваща предизборна кампания“, посочи той.

По думите му процедурата върви нормално в рамките на договореното с президента разписание за избори на 5 октомври. „Казаното вчера в парламента не изненадва никого“, каза още Стойчев, според когото взаимното обвиняване на коалиционните партньори е проява на политическа незрялост.

Председателят на 39-то НС Огнян Герджиков подчерта, че 42-ят парламент работи почти през цялото време под обсада и по тази причина и при най-добро желание не може да даде висока оценка на работата на НС.

Липсата на кворум през по-голямата част на годината той определи като несериозно поведение от страна на народните представители. Проф. Герджиков изрази съмнение, че демокрацията е пригодна за нашите условия.
„Не трябва да се забравя, че на избори гласуват стотици хиляди неграмотни хора, които не знаят за какво дават вота си. И ние поддържаме това да имаме неграмотни хора в 21-ви век, на които купуваме гласовете и казваме – ето това е демокрация”, посочи Герджиков.

По думите му задължителното гласуване ще направи картината по-различна в страната ни, тъй като около 40% не гласуват на парламентарни избори у нас, а голяма част от тях са интелигентни хора.

Преподавателят по право в СУ “Св. Климент Охридски” д-р Атанас Славов смята, че е напълно възможно и допустимо да имаме служебно правителство, преди да е разпуснат парламентът. През по-голямата част от функционирането му няма Народно събрание, но важни и стратегически решения за държавата са вземани и могат да бъдат вземани от служебни правителства.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини