От х:

Днес в x:

Делим си с малките фирми разходите за балансиране на електроенергийната система

Ако в новата си фактура за ток забележите, че има два реда повече, не се учудвайте.

Битовите клиенти и малки фирми на ниско напрежение ще споделят разходите за балансиране на електроенергийната система на България, съобщиха от пресслужбата на EVN.

Заради това отсега нататък фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на EVN вече ще съдържат два нови реда. В тях ще бъдат отразени сумите за: Балансиране на енергийната система за снабдяване и Балансиране на енергийната система за разпределение.

Промяната се налага заради старта на балансиращия пазар в страната, който действа от 1 юни 2014 г.Според новите правила, вече и регулираните компании, сред които е и EVN, са задължени да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти и то от ден за ден.

Прогнозите ще се подават в държавния Електроенергиен системен оператор, който управлява електроенергийната система на страната.

Ако се получи разлика между прогнозите и потреблението, се създава дебаланс, който вече ще се плаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за EVN, разясниха от дружеството.

Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният: общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент.

Максималният допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия обаче не са безкрайно разтегливи. Максималният им размер е определен от ДКЕВР. Комисията признава само част от разходите на дружествата на EVN България за балансиране на системата, които те имат право да включат в крайната цена на електрическата енергия. Това са до 1,5% от отклоненията в прогнозите за снабдяване и до 0,5% от отклоненията в прогнозите за разпределение. Останалите непризнати разходи остават за сметка на дружеството.

Като пример от електроснабдителното дружество дават изготвени на базата на тестове от началото на годината фактури. Така например цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване ще бъде 0,00223 лв/kWh, а цената за балансиране на електроенергийната система за разпределение ще бъде 0,00008 лв/kWh. Събрано, това прави 0,00231 лв., които ще се прибавят към крайната цена на всеки киловатчас консумирана енергия от клиентите на EVN България. Така при средна месечна консумация от 185 kWh, клиентът ще заплати 43 стотинки за балансиране на електроенергийната система.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини