От х:

Днес в x:

Всеки 18-ти в Хасковско инвалид

Едни от най-полезните придобивки за инвалидите са запазените паркоместа и безплатни винетки

Хасковско все едно е във война. Към днешна дата броят на лицата с увреждания в региона възлиза на умопомрачителната цифра от 13 221 души. Според Националния статистически институт населението на хасковска област е 246 238 души, и то към 2011-та година. Като се има предвид ежегодно увеличаващият се отрицателен демографски прираст, сега вероятно е още по-малко. Дори и така обаче съпоставката сочи, че всеки 18-ти от хората в областта, включително бебетата и непълнолетните, са инвалиди. Процентът е подобен на онзи, регистриран след края на Балканската и Междусъюзническата война, когато едва 4 милионната България вади 800 хилядна армия, която 2 години воюва по бойните полета на Балканите.

За отбелязване е, че от тези 13 221 лица само 861 са деца, което тушира едно от обичайните обяснения, че все повече се раждат деца с увреждания. Макар социалните да нямат разбивка по диагнози, според ТЕЛК поне, повечето от инвалидизираните деца са с астма.

Лъч светлина в мрачната статистика обаче дава справката за лица с увреждания за първото полугодие на 2014-та. Оказа се, че през този период социалните са давали различни помощи за инвалидност на 14 201 лица. В последния, 6-ти месец от полугодието обаче, инвалидите са намалели с близо 1000 до 13 221. Децата пък са се свили с близо 150 - от 1019 до 861. Вероятната причина е не толкова някакви чудодейни изцеления, колкото изтекли ТЕЛК-ови решения и дългото чакане, с което е свързано издаването на нови.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини