От х:

Днес в x:

Оставкате се отлага за утре

Оставката на кабинета на Пламен Орешарски по всяка вероятност ще бъде внесена утре в деловодството на НС. Това научи News.bg от свои източници, пожелали анонимност.

Причина за отлагането не се споменава, но според кулоарните слухове е, за да се избегне съвпадението на днешната дата със събитията от преди година - нощта на белия автобус, когато полиция и протестиращи влязоха в остри сблъсъци, а министри, депутати, журналисти и чиновници останаха часове наред през нощта, блокирани в парламента.

Най-вероятно самата оставка на правителството ще бъде гласувана в петък, тъй като след евентуалното й внасяне утре в деловодството, НС трябва да гласува дневния си ред, в който тя да бъде вкарана.

Междувременно, след четиричасово заседание на Министерски съвет, повечето министри, включително премиерът Пламен Орешарски, си тръгнаха, заобикаляйки медиите.

Само МВР шефът Цветлин Йовчев и земеделският министър Димитър Греков се появиха при камерите, за да кажат единствено, че оставката е била обсъждана на заседанието, но е право единствено на министър-председателя да говори за нея.

„Конституционно право на премиера е да реши кога да подаде оставката си", категоричен бе Греков. На заседанието на министрите не е обсъждано кой да заеме мястото на земеделския министър в служебния кабинет.

За пресконференция в Гранитна зала слезе вицепремиерът Даниела Бобева заедно с един от заместник-министрите на правосъдието. Бобева заговори обаче за съвсем други теми, решавани от кабинета.

Все пак тя подчерта, че това е било последното заседание на министрите. От думите й стана ясно, че са се решавали въпроси за ядрената безопасност, като се гарантирали институционалните рамки на сигурността на ядрените инсталации.

Прието е да се увеличи бюджетът за подобряване безопасността на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", както и бонус суми за Националната следствена служба и още 3 милиона лева за субсидираната заетост по Националния план за заетостта.

Допълнителни пари са били гласувани и за Министерство на финансите за подобряване на административния капацитет по събираемост на данъците.

Много се спекулира по тази тема, каза Бобева по въпроса с оставката. Има  график, който е договорен, всичко е ясно. Това е въпрос, по който само  премиерът може по Конституция да се произнася. В следващите часове ще  получите информация от него, увери вицепремиерът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини