От х:

Днес в x:

Пещера с гигантски кристали

Мексико е дало на света шоколада, царевицата и чилито. Тук се води дългогодишна нарко война. И тук е имало развита цивилизация 1400 год. пр. Хр. - тази на олмеките. А сред пустинята Чихуахуа, на дълбочина 300 метра под земята се намират едни от най-големите кристали на Земята. Най-големият е висок над 11 метра.

Кристалите са стотици - описани са над 140, а се предполага, че има още десетки във фантастичната Пещера на кристалите. Пещерата е открита от двама братя, които работели в мината в Наика.

Гигантските образувания са от калцив сулфат. Той е кристализитал през последните 600 хил. години. Пещерите в региона на Наика са варовикови, а калциевият сулфат идвал от подземните реки, преминаващи през тях.

Процесът на натрупването на калциев сулфат спрял  през 1985 г., когато работниците в мината източват водата с помощта на помпи.

Кристалите приличат на гигантски ледени висулки, но тук е жега - температата в пещерите е 40—45 градуса Целзий. Влажността е близо 100%. Затова и хората се допускат вътре, само ако са облечени в специални защитни костюми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини