От х:

Днес в x:

Стамболово примамва туристи с 250 хиляди лева

Кметът Маджит Мандаджъ/вляво/ показа, че има усет към европейските проекти

Община Стамболово инвестира четвърт милион за примамването на чужди туристи в родопската община. Самооценката на общината за местните красоти включва главно флората и фауната, част от която е уникална за България, като гнездящия само там и в съседно Маджарово белоглав лешояд. Залага се и на културно-историческите находки от неолита до средновековието, които изобилстват в района. По проекта са създадени и 3 информационни центъра в селата Стамболово, Долно Черковище и Тънково, които трябва да навигират на място бъдещите тълпи туристи. За тези, които още не са пристигнали, има специално създаден сайт на български, английски, гръцки и турски. Освен природата там са застъпени и отличителни изкушения на Стамболово, дело на човешка ръка, изчерпващи се почти изцяло с произведенията на хранително-вкусовата промишленост и най-вече с прочутото стамболовско вино. Интересното е, че в презентацията не се чу и дума за най-мащабното /и скъпо/ човешко дело - прочутата тънковска ски писта, известна с почти целогодишната си липса на сняг. Съоръжението с прилежащ хотел към него глътна почти толкова пари /над 200 хиляди/ по проект от 2009 година, но няма данни досега то да е било използвано.

В чисто материален план, сегашните 250 хил лева спомогнаха и за облагородяване сградата на стамболовска община. Ново вито стълбище с парапет от ковано желязо отвежда към прясно ремонтирания, запустял досега трети етаж на сградата, на който вече ще се намира туристически офис и киносалон.

Последният от многобройните европроекти, усвоени от община Стамболово през последните години, е финансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Самия проект пък носи еклектичното название „Туриновейшън“, което вероятно означава, че се залага на иновативни технологии в туризма. Остава и чужденците да го повярват.

Г. Христов

Стамболовка преоткрива забележителностите на общината си
За тълпите бъдещи туристи ще работят 3 информационни ценътра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини