От х:

Днес в x:

Търсят 30 000 лв на година за социални здравни кабинети

 30 000 годишно ще струва социален кабинет за доболнична помощ. Цифрата е по груби изчисления на Сдружение “Ларго“. Идеята е кабинетите да обхванат като превенция социално слаби здравно неосигурени лица.

Според статистиката от 2 млн. здравно неосигурени лица у нас, трайно безработните и хората без никаква собственост са 460 000. Това стана ясно при представянето на проекта на НПО-то.

Разработката беше обсъдена за първи път на Кръгла маса в Хасково с участието на различните институции, имащи отношение по проблем, но предстои и обсъждане в още 10 областни градове, посочи предс. на Сдружението Сашо Ковачев.

Идеята, която лансира “Ларго“ е социално слабите и здравно неосигурени лица да получават минимален пакет от услуги: един първичен и два вторични общомедицински прегледа, рентгенография, пълна кръвна картина и манипулации от типа на поставяне при необходимост но инжекции или пък поставяне и ли смяна на превръзки.

От Сдружението имат две идеи за финансиране на социалните кабинети. По-кардиналният начин според концепцията е това да става чрез държавния бюджет.

За целта обаче ще се наложи дописване на ПМС 17, което организира схемата за болнична помощ на социално слабите с годишен фонд от 5 млн.лв. Предложението е към вече съществуващото постановление да бъде включена и доболничната помощ, за която може да се използва като финансов ресурс остатъка на болничната.

Другата идея, която лансира „Ларго“ за набавянето на финансовия ресурс е социалните кабинети да бъдат организирани и поддържани от общините. Грубите изчисления сочат, че за целта ще са необходими около 2500 лева месечно.

Според статистиката, изнесена на кръглата маса, здравният статус на българина по отношение на продължителността на живота е 73,4 г. За сравнение, в ЕС съюз тя е 79,5 години. В същото време въпреки че у нас спада детската смъртност, тя остава два пъти по-висока в сравнение с Евросъюза. Според анализите, данните се дължат в голяма степен на отеглянето на държавата от здравния сектор.

Данните сочат още, че от 2 млн. здравнонеосигурени лица у нас, трайно безработните и хората без никаква собственост са 460 000, коментира консултантът по проекта Ваня Григорова.

Заради невъзможността на достъп до здравни кабинети те обикновено са пациенти на спешна помощ.

Със създаването на социалните кабинети освен че ще има превенция на здравето на социално слабите, ще бъде освободен и ресурс на спешното около случаите, в които здравно неосигурени ги търсят за обикновени манипулаци.

Според консултантът по проекта д-р Красимир Кискинов, парите, необходими за поддържането на социалните кабинети,  не е задължително общините непременно да извадят от джоба си, а могат да набавят  нужната годишна сума чрез различни проекти.

 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини