От х:

Днес в x:

Влакът с телата от самолетната катастрофа пристигна в Харков (видео)

Влакът с тленните останки на жертвите от разбилия се малайзийски самолет е пристигнал в Харков. Очаква се телата да бъдат транспортирани в Холандия.
На борда на малайзийския "Боинг" имаше 298 души, повечето от които холандци.

Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че влакът с телата е напуснал Донецк в 5 ч. българско време.

След смяна на локомотива, композицията ще се отправи към завод „Малиев” в Харков, където се планира останките на жертвите да бъдат прехвърлени в специално доставено от Амстердам оборудване и транспортирани в Холандия, съобщи Интерфакс, цитирана от "Фокус". Там те ще бъдат идентифицирани, след което холандските власти ще ги предадат на семействата им чрез представителствата на техните страни.

Влакът се състои от пет хладилни вагона и един пътнически вагон с надпис „Донбас - Москва”. Композицията е охранявана от полицията, която засега се въздържа от официален коментар.

Киев иска чужди полицаи за охрана

Украинското МВнР призова страните, чиито граждани са загинали при падането на малайзийския Боинг-777, да изпратят полицейски служители, които да охраняват мястото на катастрофата и да помогнат за разследването.

Тази нощ сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на самолета на малайзийски експерти. Той обяви прекратяване на огъня в район от 10 км около мястото на катастрофата.

Москва пък заяви готовност да предостави пълна помощ за разследването на катастрофата, включително да изпрати експерти, съобщи АФП.

"Вярваме, че на подобна катастрофа трябва да се хвърли светлина с активното участие на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) подчинена на ООН", се казва още в комюникето на руското МВнР.

ЕС няма да налага нови санкции срещу Русия

Външните министри от ЕС ще обсъдят каква да е реакцията на Брюксел относно свалянето на малайзийския самолет, но няма да налагат нови санкции срещу Русия. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън, цитирана от ДПА и БТА.

По думите й, министрите ще обсъдят какво да предприемат преди да инструктират експертите си да подготвят допълнителни мерки.
ЕС работи по нови санкции, принципно договорени миналата седмица, преди самолетната катастрофа над Източна Украйна.

Холандия вече обяви, че всички икономически, политически и финансови мерки са на масата, Германия заговори за увеличаване на натиска над Русия, а Великобритания поиска незабавни санкции по американски модел – срещу руски енергийни и военно-промишлени компании и банки, предаде БНР.

"Русия може и трябва да положи повече усилия да накара хората, които описват себе си като сепаратистки лидери, да получат категорично послание, че това е недопустима ситуация", отбеляза Катрин Аштън.

Според германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ЕС трябва да си направи заключения от факта, че Москва не се разграничи от проруските сепаратисти. Той каза, че съюзът трябва да съчетае дипломатическите усилия с по-сериозен натиск, което означава - по строги санкции.

По-рано днес Съветът за сигурност на ООН поиска с единодушно приета резолюция незабавно да бъдат прекратени "всички военни действия" в района на катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини