От х:

Днес в x:

Ден първи от акцията на TISPOL: на камионите им куца Гражданската

Наплатена "Гражданска застраховка" е най-честото нарушение, хванато от екипа, който работи по акцията на TISPOL край Хасково.

Проверките, които вървят от понеделник по линия на европейската организация на службите на пътна полиция -за контрол на движението на товарни автомобили и автобуси, ще продължат до края на седмицата. Инспекции има едновременно във всички държави -членки на Евросъюза.

Проверяващият екип край Хасково е шестчленен, по т.нар.холандски метод.

Спират се едновременно две превозни средства. Всяко се проверява от по двама полицаи, петият контролира инспекцията на колегите си. Шестият от екипа пуска регистрационните номера на автобуса или камиона  в базата данни и само за минута вади всичко на яве от документацията на превозното средство. Ако нещата са тип-топ, системата отбелязва въведения регистрационен номер в зелено. Ако има проблем обаче- полето е в червено. Ако товарните превозни средства са с ремарке или влекач се проверява и тяхната регистрация, като целта е да се установи дали не са с фалшиви табели.

От началото на акцията вчера сутринта до днес преди обед са проверени около 180 МПС-та по груби изчисления на инспектиращият екип.

Направените инспекции досега на автобусите показват, че те са изрядни до един. Проблеми обаче има при „Гражданската отговорност“ на камионите. Вече има съставени актове за 4 неплатени такива. Проверяващите припомниха, че при подобно нарушение глобата е доста солена и започва от 800 лв.

Има съставени и няколко фиша, които са предимно за шофиране без свидетелството за управление. Санкциите са минимални, защото в 100 % от засечените случаи става въпрос за разсеяност на водача и забравени документи, а не за липсата на такива, обясниха полицаите.

Тя уточниха, че проверките продължават и всеки ден ще са на различно място по възловите входно-изходни трасета на областния град.

По обяд днес проверката течеше на изхода за Хасково по пътя към Димитровград.

По време на проверките по метода на “широкообхватен контрол”, освен за използването на обезопасителни колани и каски от водачите на МПС и пътниците и обезопасителни системи за децата, пътните полицаи ще следят и за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Ще се проверява и за винетни стикери при ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини